Některé z nich jste možná tušili, ostatní jsou překvapivé.
Myčka nádobí je zdaleka nejrychlejší způsob mytí nádobí. Je to moderní vymoženost, které se většina z nás už nechce vzdát. Ne všechno nádobí však lze nebo je třeba mýt v myčce, píše Real Simple.
Silné proudy vody a vysoké teploty mohou některé předměty poškodit, zkrátit jejich životnost nebo je úplně zničit. Proto existuje deset kuchyňských předmětů, které by se rozhodně měly mýt ručně, aby déle vydržely a nerozbily se.
Citlivé nádobí
Podle interní odbornice na čištění společnosti Clorox Mary Gagliardiové by se některé typy nádobí, jako jsou hliníkové, měděné, litinové, uhlíkové a nepřilnavé pánve, měly mýt pouze ručně. Pokud si nejste jisti, z čeho je vaše nádobí vyrobeno, zkontrolujte označení na zadní straně nebo se podívejte na internet.
Plastové výrobky
Kulinářská instruktorka a odbornice na výživu Whitney Cardoziová říká, že většina plastových předmětů – zejména víčka skleněných nádob – by se neměla mýt v myčce, aby se nedeformovala a déle vydržela.
Tenký plast se může vlivem vysoké teploty snadno zkroutit. Pokud přece jen potřebujete umýt plastové nádobí, použijte horní polici myčky.
Termohrnky a termo nádoby
Pokud jde o termohrnky, je nejlepší je také mýt ručně. „Tak si déle udrží teplotu nápoje a déle vydrží,“ říká Cardosi. Přesto, pokud je potřeba hloubkové čištění, můžete někdy dát termohrnek do myčky. Stejné pravidlo platí i pro termosky a dvouplášťové lahve.
Dřevěné předměty a nádobí
Pokud chcete, aby dřevěné lžíce a prkénka vydržely déle, nedávejte je do myčky. Ztratí svou povrchovou úpravu.
Někdy je dokonce můžete ošetřit speciálním potravinářským olejem nebo voskem na dřevo, abyste jim vrátili svěžest.
Kuchyňské spotřebiče
Rýžovary a multifunkční vařiče je nejlepší mýt ručně. Někdy mají odnímatelné části, které lze mýt v myčce nádobí, ale vždy je lepší zkontrolovat návod k údržbě.
Mramor
Mramor může vypadat luxusně a trvanlivě, ale jedná se o porézní materiál, který není vždy nejtrvanlivější, a předměty jako sýrové talíře, válečky a prkénka na krájení mají často vysokou cenu. Proto je důležité je chránit a mýt je raději ručně, než je házet do myčky.
stříbro
Pokud jste zdědili stříbrné příbory po babičce – neriskujte jejich zničení v myčce.
Nože a kuchyňské nůžky
Dobré nože nejsou levné, proto je důležité o ně správně pečovat. „Teplota a vlhkost v myčce otupují čepele a silné proudy vody mohou nože otlouct o ostatní nádobí a poškodit ostří,“ vysvětluje Alicia Sokolowski, prezidentka a generální ředitelka společnosti AspenClean. Rukojeti nožů, zejména dřevěné, mohou také prasknout nebo se uvolnit.
Porcelán a jemné nádobí
Úklid po slavnostní večeři je vyčerpávající. Při pohledu na hromady nádobí však možná zapomenete, že jemný porcelán je třeba ještě umýt ručně. Vysoké teploty a drsné mycí prostředky totiž mohou poškodit vzory, oslabit glazuru a způsobit praskliny.
Pozlacení nebo stříbrné povrchy mohou také zetlít v důsledku mytí v myčce.
Křišťál a sklo
Totéž platí pro sklenice na víno a další skleněné nádobí, které používáte při zvláštních příležitostech. Křišťál je křehký a může se zakalit nebo prasknout při náhlých změnách teploty. A sklenice na stopkách se mohou snadno rozbít, pokud se během mycího cyklu posunou.