Foto: z veřejných zdrojů
Sýr může při umírněné konzumaci snižovat riziko hypertenze.
Sýr může být nejen chutný, ale také prospěšný pro vaše srdce. Čtyři druhy sýrů mohou díky vysokému obsahu živin pomáhat snižovat krevní tlak a udržovat zdravé cévy. Uvádí to webová stránka Eating well.
Při umírněné konzumaci mohou sýry snížit riziko hypertenze. Je to částečně způsobeno vysokým obsahem vápníku, který pomáhá snižovat systolický i diastolický krevní tlak.
Hořčík a fosfor obsažené v mléčných výrobcích mohou rovněž přispívat ke snížení krevního tlaku.
Švýcarský sýr
Tento sýr je příbuzný švýcarskému ementálu a nemusí se nutně vyrábět ve Švýcarsku. Je známý svými otvory v sýru, které se nazývají „oči“. Tyto otvory jsou způsobeny tvorbou bublinek oxidu uhličitého během procesu fermentace.
Odbornice na výživu Lauren Trahanová uvedla, že tento sýr není silně zpracováván, takže má přirozeně nízký obsah sodíku.
Jedna porce švýcarského sýra obsahuje 53 mg sodíku a 252 mg vápníku.
Sýr mozzarella
Nejlepší volbou je čerstvá mozzarella, která obsahuje nejméně sodíku – 85 mg.
Díky nízkému obsahu sodíku a vysokému obsahu draslíku může mít mozzarella pozitivní vliv na krevní tlak. Tento sýr také obsahuje vápník a bílkoviny, které podporují zdraví kardiovaskulárního systému, takže je zdravou volbou pro ty, kteří si hlídají krevní tlak.
Sýr se vyplatí používat jako doplněk domácí pizzy spolu s velkým množstvím čerstvé zeleniny.
Kozí sýr
Protože čerstvé sýry jsou obvykle méně slané než jejich zrající protějšky, je kozí sýr jednou z nejlepších možností, pokud chcete snížit svůj krevní tlak.
Odbornice na výživu Susie Polgreenová odhalila, že kozí sýr obsahuje ve srovnání s mnoha jinými sýry méně sodíku a více draslíku, což je prospěšné pro regulaci krevního tlaku. Navíc je bohatý na vápník, bílkoviny a zdravé tuky, které podporují zdraví srdce a cév.
Sýr ricotta
Ricotta obsahuje málo sodíku a hodně vápníku, který pomáhá udržovat normální krevní tlak. Díky své měkké struktuře a vysokému obsahu bílkovin je tento sýr snadno stravitelný a pomáhá posilovat kardiovaskulární systém.
Obsahuje 135 mg sodíku a 289 mg vápníku na půl šálku sýra.