Co dělat, když těsto nevykyne: záchrana velikonočního pečení

Foto: z otevřených zdrojů

Existují jednoduché způsoby, jak získat chutné a svěží pečivo na sváteční stůl.

Před Velikonocemi všichni aktivně připravují a pečou velikonoční pečivo. Pokud však těsto nevykyne, nepropadejte panice – existují jednoduché způsoby, jak získat chutné a svěží pečivo na sváteční stůl. Uvádí to web WikiHow.

Proč těsto nekyne

Zkontrolujte typ droždí a datum spotřeby

Neotevřené sušené droždí vydrží 2 roky, zatímco otevřené droždí vydrží 4-6 měsíců v lednici nebo 6 měsíců v mrazáku. Po uplynutí doby použitelnosti bude droždí fungovat špatně nebo vůbec.

Je důležité vědět, že některé druhy droždí kynou velmi pomalu a může trvat i několik hodin, než vzejdou.

Zkontrolujte médium

Ideální teplota pro kynutí těsta je přibližně 24 °C s vysokou vlhkostí vzduchu pro pomalé, rovnoměrné a chutné kynutí.

Typ mouky a technika hnětení

Některé mouky, zejména bílé, mohou mít nízké hodnoty lepku nebo mohou obsahovat protiplísňové přísady, které výrobci přidávají do svých výrobků. Pokud tedy těsto nevykyne, stojí za to vyměnit mouku za jinou značku a zkusit to znovu.

Příjem soli

Sůl je základní složkou, která vytváří hladké pružné těsto, ale její nadbytek zpomaluje činnost kvasnic. Přidejte jen správné množství soli a přidejte ji na začátku do mouky, nikoli do vody.

Nechte těsto odpočinout

Během kynutí těsto nemíchejte, zejména pokud je velmi vlhké. Většina těst potřebuje 1-3 hodiny odpočívat, aby řádně vykynula.

Co dělat

Zvyšte teplotu na 27-32 °C

Pokud chcete, aby těsto vykynulo, zvyšte teplotu a nastavte ideální vlhkost (75 %). Naplňte pečicí nádobu vroucí vodou a umístěte ji na nejnižší rošt v troubě. Nádobu s těstem umístěte na prostřední mřížku, zavřete dvířka trouby a nechte těsto vykynout. Případně můžete v mikrovlnné troubě uvařit šálek vody, poté vložit nádobu s těstem do mikrovlnné trouby s vodou a zavřít dvířka trouby.

Někteří lidé zapnou troubu a těsto položí na plotnu přikryté vlhkou utěrkou. Trouba udržuje povrch sporáku teplý a vlhká utěrka zajišťuje vlhkost.

Přidejte více droždí

Pokud teplo a vlhkost kvasnice neaktivují, stojí za to zkusit přidat více droždí. Otevřete nový balíček a smíchejte lžičku droždí s 1 šálkem (240 ml) teplé vody a 1 lžící cukru.

Tuto směs nechte louhovat asi 10 minut, dokud se nevytvoří pěna.

Přidejte mouku

Zkontrolujte, zda je těsto na dotek lepkavé. Pokud ano, těsto pravděpodobně nebylo dostatečně prohněteno. Hněťte těsto s přídavkem mouky, dokud není hladké a hedvábné na dotek a nelepí se na ruce. Nechte těsto odpočinout a vykynout v teplém a vlhkém prostředí.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - DOMÁCÍ CUKRÁRNA Miroslava Surmová