Domácí chléb na Velikonoce bez velkých problémů: recept, který překvapí i maminku

Foto: z otevřených zdrojů

Je křehký, dlouho nezastydne, bude chutný 3-4 den.

Upéct si doma chutný domácí sváteční chléb je vždy dobrý nápad. Je křehký, dlouho neokorává a bude chutný i 3. nebo 4. den. A navíc se bude hodit jak k prvním chodům, tak k chutným sendvičům. Tvar chleba si můžete zvolit sami – obdélníkový, kulatý, oválný. Šuba vám poradí, jak upéct domácí chléb na Velikonoce.

Recept

Složení:

  • Pšeničná mouka – 2 šálky
  • Sušené droždí – 6 g
  • Cukr – 2 lžičky.
  • Sůl – 1 lžička.
  • Slunečnicový olej – 1 polévková lžíce.
  • Teplá voda – 180 ml

Mimochodem, 6 g sušeného droždí lze nahradit 18 g lisovaného droždí. K odměření mouky použijte sovětskou kádinku-granchak. Jedna taková sklenice obsahuje přibližně 160 g mouky. Pokud vezmete odměrku, budete potřebovat 320 gramů.

Příprava:

  1. Vezměte hlubokou mísu a nalijte do ní sotva teplou vodu. Přidejte droždí, cukr a prosátou mouku. Míchejte, dokud nevznikne homogenní hmota. Poté přidejte rostlinný olej a sůl.
  2. Těsto hněťte rukama asi 15 minut. Pokud používáte mixér na těsto – 5-10 minut. Během hnětení se snažte nepřidávat příliš mnoho mouky. Na konci procesu by mělo být těsto měkké, pružné a nemělo by se lepit na ruce.
  3. Na konci hnětení můžete do těsta přidat lněná semínka – díky tomu bude chléb chuťově zajímavější a pečivo zdravější.
  4. Těsto přikryjte utěrkou nebo potravinovou fólií a nechte ho na teplém místě, dokud nezdvojnásobí svůj objem. Z hlediska času to trvá přibližně 1 hodinu, ale tento čas může být individuální.
  5. Po vykynutí těsto rychle promíchejte a vytvarujte bochánky. Pokud používáte formu na chléb, vysypte ji moukou a těsto do ní vložte švem dolů.
  6. Používáte-li plech nebo litinovou formu na pečení, vložte těsto do mísy nebo formy na pečení švem nahoru. Přikryjte a nechte na teplém místě ještě půl hodiny odpočívat.
  7. Zapněte troubu a předehřejte ji na 190 stupňů Celsia. Spolu s troubou předehřejte i plech nebo wok – chléb za půl hodiny dobře vykyne.
  8. Vložte bochník, pokud je ve formě na pečení chleba, do trouby. Na dno trouby postavte nádobu s vroucí vodou. To pomůže, aby se chléb nepřipálil, dobře vykynul a měl tenkou křupavou kůrku.
  9. Používáte-li jinou formu, těsto nejprve vyklopte na pergamen a poté ho položte na horký plech nebo do pánve. V případě plechu umístěte na dno trouby také nádobu s vroucí vodou.
  10. Pokud pečete ve woku, přikryjte ho pokličkou a není třeba pokládat nádobu. Pod pokličkou bude dostatek páry.
  11. Chléb pečte 30-35 minut. Hrnec s vroucí vodou vyndejte z trouby 15 minut po zahájení pečení.
  12. Hotový chléb zabalte do čisté utěrky a položte na mřížku, aby zcela vychladl.
Share to friends
Rating
( 2 assessment, average 5 from 5 )
Blog - DOMÁCÍ CUKRÁRNA Miroslava Surmová