Denní konzumací černého pepře nepřemýšlíme o tom, jak pomáháme svému zdraví.
Většinou nepřemýšlíme o tom, jak je černý pepř prospěšný pro naše zdraví. Přitom vědecké studie ukazují, že toto koření je bohaté na antioxidanty a další látky, které tělo potřebuje, píše Eatingwell.
Uvádí se, že jedna čajová lžička černého pepře obsahuje 13 % doporučené denní dávky manganu, minerálu, který se podílí na metabolismu, tvorbě kostí, imunitě a srážlivosti krve.
Publikace podrobně popisuje, jak černý pepř působí na lidský organismus.
1. Hladina cholesterolu se může zlepšit
Vědci zkoumali, jak účinná látka černého pepře, piperin, ovlivňuje zdraví srdce, uvedla registrovaná dietoložka Macy Dioulusová v rozhovoru pro Registered Dietitian.
Výzkumy ukazují, že piperin zvyšuje hladinu „dobrého“ cholesterolu (HDL) a snižuje hladinu „špatného“ cholesterolu (LDL) a pomáhá bojovat proti procesům spojeným s aterosklerózou – hromaděním plaku v tepnách. Kromě toho může piperin zlepšovat průtok krve.
2. Může snížit zánět
Piperin má silné protizánětlivé vlastnosti a může pomoci posílit protizánětlivé účinky jiných produktů. Studie ukazují, že zejména piperin snižuje zánět spojený s metabolickým syndromem, onemocněním jater, srdečními chorobami a neurozánětlivými procesy, které hrají klíčovou roli při stárnutí mozku.
„Když se černý pepř kombinuje s kurkumou, zlepšuje vstřebávání kurkuminu, účinné sloučeniny kurkumy, což potenciálně zvyšuje její protizánětlivé účinky,“ zdůraznil Dioulus.
3. Udržuje zdravou hladinu cukru v krvi
Studie na zvířatech ukazují, že piperin může udržovat zdravou hladinu cukru v krvi tím, že zlepšuje citlivost na inzulín a metabolismus glukózy.
Nedávná malá klinická studie se zabývala dospělými s nealkoholickým ztukovatěním jater, kteří užívali 5 miligramů piperinu denně po dobu 12 týdnů. Na rozdíl od těch, kteří užívali placebo, u nich došlo k významnému snížení hladiny cukru v krvi nalačno a inzulínové rezistence.
4. Může zlepšit trávení
Většina z nás si černý pepř sype na jídlo, aby zvýraznil jeho chuť, ale může také pomoci snadněji strávit jídlo.
„Černý pepř může podpořit naše trávení tím, že stimuluje produkci kyseliny chlorovodíkové v žaludku a snižuje problémy, jako je nadýmání břicha a plynatost. Když jíte černý pepř, piperin aktivuje játra, slinivku břišní a trávicí enzymy v tenkém střevě, které rozkládají a asimilují živiny v potravě,“ říká odbornice na výživu pro zdraví střev Marcy Vaskeová.
Je konzumace černého pepře bezpečná pro každého
Pro většinu lidí je konzumace černého pepře v obvyklém malém množství bezpečná, pokud netrpíte alergií nebo refluxem. Protože piperin může zvyšovat produkci kyseliny, někteří lidé s GERD si po konzumaci černého pepře stěžují na zvýšené příznaky.
„Pokud užíváte černý pepř ve formě doplňku stravy, je důležité poradit se s lékařem nebo lékárníkem, protože může docházet k interakci s některými léky,“ varoval Dioulus.