Jak naše prababičky připravovaly Velikonoce: recept z novin z roku 1913

Foto: z otevřených zdrojů

I když se většina receptů nedochovala, existují staré záznamy, které vám prozradí, jak naše babičky připravovaly sváteční pečivo před více než 100 lety.

Velikonoční paštiky mají velmi dlouhou tradici a začaly se péct už před mnoha lety. Přestože se většina receptů nedochovala, existují staré záznamy, které vám prozradí, jak naše babičky pekly sváteční pečivo před více než 100 lety. Jak připravit „královské“ těsto na velikonoční mazanec podle receptu z novin z roku 1913, vypráví RBC-Ukrajina s odkazem na „Kulinarni Vitivki“.

Recept

Složení

Na oparu:

  • Živé kvasnice – 30 g
  • Teplé mléko – 50 ml
  • Horké mléko – 200 ml
  • Mouka – 3 polévkové lžíce (z celkového množství)
  • Žloutky – 4 ks.
  • Cukr – 150 g
  • Vanilkový cukr – 10 g

Na těsto:

  • Mouka – 500 g
  • Sůl – 1 g
  • Pomerančová kůra – 1 ks.
  • Mandle – 100 g (pražené a nasekané)
  • Měkké máslo – 100 g
  • Sultánky – 100 g
  • Žloutek na potření – 1 žloutek.

Příprava:

  1. Droždí rozpusťte v teplém mléce ve sklenici, dobře promíchejte a nechte nabobtnat.
  2. Do mísy prosejeme 3 lžíce mouky, zalijeme horkým mlékem, dobře promícháme a necháme vychladnout.
  3. V jiné míse vyšlehejte žloutky s cukrem a vanilkovým cukrem do světlé barvy. Tuto směs vlijte do mísy s moukou a mlékem a dobře promíchejte. Přidejte směs droždí a stěrkou dobře promíchejte.
  4. Přikryjte potravinovou fólií a nechte na teplém místě 1 hodinu kynout. Když se na neprůhledné směsi objeví bublinky, je hotová. Přidejte sůl, pomerančovou kůru a nasekané mandle a dobře promíchejte.
  5. Mouku prosejeme ve dvou fázích, promícháme stěrkou. Dále – těsto prohněteme rukama a přidáme měkké máslo. Hnětení by mělo trvat asi 20-30 minut.
  6. Pokud se vám těsto lepí na ruce, přidejte ještě trochu másla a hněťte dál. Poté do těsta přidejte omyté a osušené sultánky.
  7. Těsto přikryjte potravinovou fólií nebo utěrkou a nechte na teplém místě ještě 1,5-2 hodiny kynout.
  8. Těsto rozdělte na 3 části a vytvarujte z nich kuličky. Všechny sultánky schovejte dovnitř těsta. Rozložte do papírových formiček o průměru 14 cm – do poloviny formičky. Nechte na teplém místě odležet další 1,5 hodiny.
  9. Žloutek rozšleháme a potřeme jím paštiku. Předehřejte troubu na 175 stupňů a pečte paštiky asi 30 minut.
  10. Paski nechte vychladnout přímo ve formě.
Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - DOMÁCÍ CUKRÁRNA Miroslava Surmová