Toto je skvělý předkrm pro rychlou svačinu
Doma nasolená makrela doplní postní menu i sváteční stůl. A je to také skvělá příprava na rychlou svačinu, protože si můžete předem připravit několik kousků a vyndat z mrazáku podle libosti a potřeby. Kulinářská blogerka Kateřina Movčanová nám prozradí, jak makrelu správně nasolit.
Nakládané makrely
Složení:
- středně velká makrela – 1 ks;
- česnek – 4 stroužky;
- sůl – 1,5 lžičky;
- cukr – 0,5 lžičky;
- černý pepř – 0,5 lžičky.
Příprava:
- Makrelu dobře omyjeme, odřízneme hlavu, ploutve, odstraníme páteř a všechny kosti. Hlavní podmínkou je neproříznout hřbet, protože bez celé kůže nebudete moci rybu pěkně srolovat.
- V samostatné misce smíchejte sůl, cukr a pepř a touto směsí rybí filety dobře posypte. Navrch položte česnek nakrájený na tenké plátky.
- Makrelu srolujte do pevné rolády, pevně ji zabalte do potravinové fólie a pošlete na 2-3 hodiny do lednice, poté ji alespoň na 24 hodin přendejte do mrazáku.
- Před krájením a podáváním rybu vyjměte z mrazáku a nechte ji 15-20 minut prohřát při pokojové teplotě. Bude o něco měkčí a bude se lépe krájet.