Foto: z veřejných zdrojů
Budete potřebovat jednu tajnou přísadu
Zapečené brambory jsou ideální přílohou k večeři nebo i chutným samostatným pokrmem. Pro dokonalou chuť však musí být na povrchu mimořádně křupavé, zatímco uvnitř zůstávají nadýchané a lehké. Jak píše deník Express, k dosažení dokonalého pokrmu doporučuje šéfkuchařka Molly Adamsová přidat jednu tajnou přísadu, kterou máte pravděpodobně v kuchyni – kukuřičný škrob. Na tuto metodu prý přišla poté, co si přečetla etiketu na balíčku mražených hranolek.
„Uvědomila jsem si, že je obalený směsí škrobů, které pomáhají bramborám být křupavé. Rozhodla jsem se tedy vyzkoušet tuto metodu s pečenými bramborami. A ukázalo se, že obalení brambor kukuřičným škrobem je tajemstvím super křupavých pečených brambor!“, podělila se o své zkušenosti.
Mollyina metoda
Šéfkuchař mi řekl, že po uvaření brambor v hrnci s osolenou vodou by se měly nechat v páře oschnout v cedníku postaveném na kuchyňském stole, nebo v mrazáku, pokud nemáte čas.
Když jsou brambory na dotek suché, měly by se posypat solí, černým pepřem, sušenými bylinkami a kořením a kukuřičným škrobem. Molly radí použít asi polévkovou lžíci na půl kilogramu brambor.
„Brambory dobře promíchám, abych se ujistila, že je vše rovnoměrně obalené, pak je položím na dobře olejem vymazaný plech a znovu promíchám, abych se ujistila, že jsou brambory zcela obalené olejem. Poté brambory pošlu na 20-25 minut do trouby předehřáté na 220 °C,“ říká.
Výsledkem jsou brambory, které jsou na povrchu neuvěřitelně křupavé, uvnitř lehké a nadýchané a dobře drží tvar.
Kukuřičný škrob totiž zabraňuje tvorbě lepku a absorbuje vlhkost z brambor, čímž jim dodává křupavější kůrku. Obsahuje také větší množství amylózy než mouka nebo bramborový škrob, takže je ideální volbou pro přípravu křupavých smažených brambor.