Tato superpotravina posiluje srdce, žaludek a imunitu: odborníci na výživu ji doporučují jíst každý den.

Foto: z veřejných zdrojů

Amarant je drobné, zaoblené pseudozrno. Neobsahuje lepek a konzumuje se buď celý, rozmačkaný, nebo ve formě mouky.

Amarant je nejen chutný, ale také velmi zdravý. Tato obilovina může zlepšit vaše zdraví a pomoci v boji proti různým nemocem. Informuje o tom RBC-Ukrajina s odkazem na instagramovou stránku odbornice na výživu Natalie Samoylenko.

Užitečné vlastnosti amarantu

Amarant je drobné, zaoblené pseudozrno. Neobsahuje lepek a konzumuje se buď vcelku, rozmačkaný, nebo ve formě mouky.

Snižuje záněty

Podle odborníka obsahují semena amarantu fenolkarboxylové kyseliny, flavonoidy a karotenoidy, které pomáhají v boji proti stárnutí buněk a snižují riziko chronických onemocnění. Kromě toho amarant díky obsahu železa a dalších stopových prvků podporuje zdraví imunitního systému.

Snižuje hladinu cholesterolu

Díky vysokému obsahu vlákniny a fytosterolů může amarant pomáhat snižovat hladinu cholesterolu.

Snižuje krevní tlak

Amarant obsahuje peptidy a bílkoviny, které pomáhají snižovat krevní tlak uvolněním cév.

Pravidelná konzumace může pomoci snížit riziko kardiovaskulárních onemocnění.

Zlepšuje zdraví trávicího traktu

Semena amarantu obsahují rozpustnou i nerozpustnou vlákninu. Ta usnadňuje proces vyprazdňování a podporuje zdraví trávicího traktu.

Amarant také obsahuje vitaminy skupiny B, vitamin E, železo, hořčík, vápník, fosfor a draslík, které podporují zdraví kostí, srdce a nervového systému. Kromě toho obsahuje kvalitní rostlinné bílkoviny, které jsou důležité pro růst a obnovu tělesných tkání. Okrasný amarant je často k vidění s dlouhými střapci visícími k zemi.

V jaké formě se amarant prodává

Amarant se vyskytuje v mnoha různých formách, takže se dá použít v mnoha různých pokrmech. Zde jsou hlavní možnosti:

  • amarantové kroupy – nejběžnější varianta, kterou lze vařit jako kaši, přidávat do polévek, salátů nebo z ní připravovat pečivo.
  • amarantová mouka – ideální pro bezlepkové pečení, přidávání do těsta nebo výrobu pečiva.
  • semínka – lze použít na klíčení nebo přidat do salátů, jogurtu, müsli
  • olej – používá se na salátové zálivky nebo ke kosmetickým účelům
  • cereálie – připravené ke konzumaci, často se používají k výrobě snídaňových cereálií, müsli nebo jako přídavek do jogurtu.
Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - DOMÁCÍ CUKRÁRNA Miroslava Surmová