Tento pokrm je úžasný svou lehkostí, jednoduchostí a chutí.
Pokud máte rádi křupavé, čerstvé a jednoduché saláty, které si můžete dopřát s neuvěřitelnou chutí, pak mi dovolte, abych vám představila malý klenot z východní Evropy, který by se mohl stát vaším novým oblíbeným jídlem – šopský salát.
Tento světlý a křupavý pokrm je bulharskou klasikou a je mnohem víc než jen nakrájená zelenina, píše Parade.
Co je to šopský salát
Šopský salát se připravuje z několika málo ingrediencí: rajčat, okurek, pečených nebo syrových paprik, červené cibule a sýra sirenée, který se podobá fetě, ale je krémovější a trochu kyselejší. Když to všechno zalijete olivovým olejem a někdy i trochou octa, získáte lehký, světlý a chuťově výrazný pokrm.
Tento salát vytvořila již v 50. letech 20. století bulharská státní organizace cestovního ruchu, aby vyzdvihla kvalitu místních produktů a podpořila rozvoj národní kuchyně. Název „Shopski“ pochází z oblasti Shopluk v západním Bulharsku a barevné schéma salátu symbolizuje bulharskou vlajku: červená (rajčata a papriky), zelená (okurky) a bílá (sýr).
Dnes je to nejznámější jídlo v zemi – nejčastěji se podává turistům jako první a Bulhaři ho hrdě nazývají svým národním pokladem.
Jak připravit tradiční šopský salát
Nepotřebujete žádné náročné nástroje – jen čerstvé produkty a ostrý nůž. Budete potřebovat tyto ingredience – nakrájená rajčata, oloupané a nakrájené okurky, pečené červené papriky (můžete použít konzervované), na tenká kolečka nakrájenou nebo nadrobno nakrájenou červenou cibuli, extra panenský olivový olej, červený vinný ocet (volitelně), sůl a pepř a nastrouhanou sirénu nebo kvalitní fetu a čerstvou petrželku na ozdobu (volitelně).
Ve velké míse smíchejte rajčata, okurky, papriky a cibuli. Zakápněte olejem a octem, osolte, opepřete a jemně promíchejte. Hojně posypte sýrem – nešetřete jím. Můžete ozdobit petrželkou. Podávejte studené nebo při pokojové teplotě.