Foto: z veřejných zdrojů
Paska by se po upečení neměla nechávat ve formě, zejména pokud je těsto velmi křehké.
Velikonoce jsou slavnostním svátkem, kdy jsou paštiky hlavní ozdobou stolu. Určitým problémem je však skutečnost, že horké paski je někdy třeba rychle zchladit, a to není vůbec snadné. RBC-Ukrajina přináší 3 účinné tipy, jak velikonoční paštiky po upečení zchladit v co nejkratší době.
Obraťte Velikonoce vzhůru nohama
Paska by se po upečení neměla nechávat ve formě, zejména pokud je těsto velmi křehké. Nejlepší je vyndat ji z formy ještě horkou, ale velmi opatrně, aby se nepoškodila. Pokud je velikonoční pečivo lehké a peče se v papírové formě, lze ho zavěsit vzhůru nohama tak, že se několik centimetrů ode dna propíchne dřevěnými špejlemi. Tímto způsobem se zachová tvar a velikonoční kraslice se nesesune pod vlastní vahou.
Pokud je paska upečená v kovové formě a je příliš křehká na zavěšení, položí se na měkký povrch, například na polštář, na bok. Je důležité ji pravidelně jemně převalovat z jedné strany na druhou, aby rovnoměrně vychladla.
Během chladnutí se struktura uvnitř paštiky stabilizuje, zejména škrob zhoustne, což ovlivňuje její konečnou strukturu. Aby bylo těsto vzdušné a nelepilo se, musí se nechat úplně vychladnout – to trvá asi 4-5 hodin.
Položte paschku na bok
Paska se nejlépe ochladí tak, že se položí na bok a přikryje čistou kuchyňskou utěrkou. To pomáhá zachovat tvar a zabraňuje usazování těsta. Horká paštika by se neměla nechávat stát ve svislé poloze – mohlo by dojít k narušení její struktury. Potřebuje alespoň 4 hodiny, aby dobře vychladla.
Zchlaďte při pokojové teplotě
Paski vyjměte z trouby velmi opatrně a vyvarujte se prudkých pohybů. Pokud ještě není uvnitř upečená, může se usadit. Paski by se mělo chladit při pokojové teplotě, aniž by bylo vystaveno chladu nebo průvanu.
Během chlazení se z pečiva uvolní přebytečná vlhkost, takže zůstane déle čerstvé a vzdušné. Protože je těsto poměrně husté, trvá několik hodin, než zcela vychladne. Horké paštiky zabalte do utěrky a pravidelně je převalujte ze strany na stranu, aby rovnoměrně vychladly.
Paschy by měly vychladnout až při pokojové teplotě. Velikonoce obvykle připadají na dobu, kdy je venku ještě poměrně chladno. Proto není dobré vynášet pečivo ihned po upečení do chladu (např. na balkon nebo verandu). Taková náhlá změna teploty může způsobit, že pečivo rychle ztvrdne.