Foto: z veřejných zdrojů
Toto dílo kulinářského umění má kořeny v britsko-australské pekařské tradici.
V posledních letech je stále oblíbenější Kruffin, vynikající pečivo, které je kombinací coulichu, croissantu a rohlíku. Díky svému atraktivnímu vzhledu, jemné struktuře a bohaté chuti si Kruffin získává srdce hostitelů i hostů.
Toto dílo kulinářského umění má své kořeny v britsko-australské pekařské tradici, kde se v polovině roku 2010 poprvé objevil „kruffin“ – kříženec „croissantu“ a „muffinu“. Na Ukrajině se stal oblíbenou součástí velikonočního stolu – neobvyklý vnějšek, voňavý vnitřek, se šťavnatou náplní, snadno nahradí klasický pásek nebo se stane jeho stylovým doplňkem. Na stránkách Aliny Žalkiny jsme navrhli recept na krafin, který nikdy nezklame. Snadno se připravuje a zaručuje vynikající výsledek – sypké, voňavé a krásné pečivo.
Recept
Složení
Na těsto
- Extra panenská pšeničná mouka 430-450 g
- Teplé mléko 160 ml
- Živé droždí 21 g
- Vaječné žloutky 3ks.
- Cukr 100g
- Máslo 60 g
- Zakysaná smetana 30 g
- Sůl 1/3 lžičky l
- Vanilkový cukr 2 lžičky
Na náplň
- Měkké máslo 25 g
- Sultánky, kandované ovoce, čokoládové dipy nebo nasekaná hořká čokoláda 120 g
Příprava
- Do teplého mléka (ne horkého!) přidejte droždí a 1 lžičku cukru. Zamícháme a necháme 10-15 minut pod utěrkou – směs by měla „hrát“, objeví se pěna.
- Do oparu přidáme rozpuštěné máslo, žloutky, zakysanou smetanu, sůl, vanilkový cukr a zbytek cukru. Postupně přidáváme prosátou mouku.
- Nejprve hněteme lžící, poté hněteme rukama 10-15 minut, dokud není těsto hladké, pružné. Těsto by mělo být měkké, ale ne lepivé.
- Přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě 1-1,5 hodiny kynout – mělo by se zdvojnásobit.
- Hotové těsto rozdělte na polovinu. Každou polovinu rozválejte na tenký obdélníkový plát.
- Povrch potřete měkkým máslem a rovnoměrně potřete náplní (sultánky, kandované ovoce nebo čokoláda). Srolujte do rolády.
- Od 3-4 cm od jednoho okraje roládu podélně rozřízneme na polovinu a jednu část necháme nerozříznutou.
- Pak pečivo opatrně stočte do spirály a vytvořte růžici. Krafiny vložíme do vymazaných nebo pergamenem vyložených vysokých forem (např. kulichové nebo bábovkové).
- Přikryjeme utěrkou a těsto necháme dalších 20-30 minut odpočívat.
- Předehřejte troubu na 180 °C. Krafiny pečte 20 minut, poté je přikryjte alobalem (aby se nepřipálily) a pečte dalších 20-25 minut, dokud nejsou zcela upečené.
- Zkontrolujte propečenost dřevěnou špejlí – měla by vyjít suchá.
Tajemství dokonalého kraffinu:
- Náplň může být různá: třešně, meruňky, sekané ořechy nebo třeba mák – experimentujte.
- Formy by měly být vysoké, aby krafin dobře vyrostl a udržel si tvar. Pokud jsou formy větší, pečení bude trvat déle.
- Krafiny by měly ve formách vychladnout, aby se neusazovaly.
- Ozdobte podle potřeby: posypte moučkovým cukrem, polevou nebo ozdobte sušeným ovocem.
Craffin je nejen chutný, ale také velmi fotogenický. Jeho křehké vločkové těsto, aromatická náplň a elegantní tvar jsou skutečnou ozdobou slavnostního stolu. Je to případ, kdy se chuť a estetika mísí v dokonalé harmonii.
Vyzkoušejte ho a možná se Kraffin stane vaší novou velikonoční tradicí.