Klasický tvarohový koláč na Velikonoce: bezchybný recept, který vždy uspěje

Foto: z veřejných zdrojů

Našli jsme přesně tu možnost, která vždy uspěje

Velikonoce se neobejdou bez tvarohového koláče. Ale někdy se i osvědčený recept může pokazit. Našli jsme ten, který se vždy povede: klasický, s jemnou strukturou a správnou rovnováhou tvarohu, vajec a sultánek.

Jak připravit klasický tvarohový koláč na Velikonoce podle osvědčeného receptu, uvádí RBC-Ukrajina s odkazem na „Actualno“.

Recept

Složení:

  • Domácí tvaroh (strouhaný) – 1 kg
  • Vejce – 5 ks
  • Cukr – 200 g
  • Vanilkový cukr – 10 g
  • Krupice nebo kukuřičný škrob – 2 polévkové lžíce.
  • Máslo (rozpuštěné) – 100 g
  • Sultánky – 100 g
  • Kůra z jednoho citronu (nepovinné)
  • Špetka soli
  • Strouhanka nebo pergamen do formiček

Příprava:

  1. Tvaroh protřete přes síto nebo rozemelte v mixéru – měl by být homogenní a měkký. To je klíčem k jemné struktuře.
  2. Do tvarohu přidáme vejce, cukr, vanilkový cukr, krupici nebo škrob, rozpuštěné máslo, sůl a citronovou kůru. Dobře promíchejte, až vznikne hladká hmota.
  3. Tvarohovou směs zalijeme na 10 minut vařící vodou, scedíme a přidáme k tvarohové směsi.
  4. Plech na pečení vyložte pergamenem nebo vymažte máslem a vysypte strouhankou. Vyložte směs.
  5. Trouba by měla být předehřátá na 160-170 stupňů. Pečte 60-70 minut. Tvarohový koláč by měl zhnědnout, ale ne popraskat. Propečení zkontrolujte dřevěnou špejlí.
  6. Tvarohový koláč by měl ve formě zcela vychladnout a teprve poté – na 6-8 hodin (ideálně přes noc) – odložit do lednice. Takto „ztuhne“ a bude mít správnou konzistenci.
  7. S vyndáváním cheesecaku z formy nespěchejte, protože právě díky chlazení je hutný a zároveň křehký. A tvaroh nenahrazujte kupovaným, protože právě s domácím tvarohem dosáhnete nejlepších výsledků.

Po vychladnutí ho můžete polít čokoládou a ozdobit.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - DOMÁCÍ CUKRÁRNA Miroslava Surmová