Foto: z veřejných zdrojů
Našli jsme přesně tu možnost, která vždy uspěje
Velikonoce se neobejdou bez tvarohového koláče. Ale někdy se i osvědčený recept může pokazit. Našli jsme ten, který se vždy povede: klasický, s jemnou strukturou a správnou rovnováhou tvarohu, vajec a sultánek.
Jak připravit klasický tvarohový koláč na Velikonoce podle osvědčeného receptu, uvádí RBC-Ukrajina s odkazem na „Actualno“.
Recept
Složení:
- Domácí tvaroh (strouhaný) – 1 kg
- Vejce – 5 ks
- Cukr – 200 g
- Vanilkový cukr – 10 g
- Krupice nebo kukuřičný škrob – 2 polévkové lžíce.
- Máslo (rozpuštěné) – 100 g
- Sultánky – 100 g
- Kůra z jednoho citronu (nepovinné)
- Špetka soli
- Strouhanka nebo pergamen do formiček
Příprava:
- Tvaroh protřete přes síto nebo rozemelte v mixéru – měl by být homogenní a měkký. To je klíčem k jemné struktuře.
- Do tvarohu přidáme vejce, cukr, vanilkový cukr, krupici nebo škrob, rozpuštěné máslo, sůl a citronovou kůru. Dobře promíchejte, až vznikne hladká hmota.
- Tvarohovou směs zalijeme na 10 minut vařící vodou, scedíme a přidáme k tvarohové směsi.
- Plech na pečení vyložte pergamenem nebo vymažte máslem a vysypte strouhankou. Vyložte směs.
- Trouba by měla být předehřátá na 160-170 stupňů. Pečte 60-70 minut. Tvarohový koláč by měl zhnědnout, ale ne popraskat. Propečení zkontrolujte dřevěnou špejlí.
- Tvarohový koláč by měl ve formě zcela vychladnout a teprve poté – na 6-8 hodin (ideálně přes noc) – odložit do lednice. Takto „ztuhne“ a bude mít správnou konzistenci.
- S vyndáváním cheesecaku z formy nespěchejte, protože právě díky chlazení je hutný a zároveň křehký. A tvaroh nenahrazujte kupovaným, protože právě s domácím tvarohem dosáhnete nejlepších výsledků.
Po vychladnutí ho můžete polít čokoládou a ozdobit.