Foto: z veřejných zdrojů
Při pečení je nejlepší nepoužívat alobal
Hliníková fólie je praktická a univerzální a zaslouží si své místo v kuchyni. Lze ji použít k zabalení potravin, aby zůstaly teplé, nebo k přikrytí plechu na pečení. V článku pro Thetakeout.com však šéfkuchař Mohammed Ince uvedl situaci, kdy by použití fólie bylo zásadní chybou.
Vysvětlil, že fólie se nedoporučuje jako podložka na pečení, zejména pro choulostivé potraviny, jako jsou sušenky nebo koláčky.
„Fólie má tendenci teplo spíše odrážet, než absorbovat, takže často dosáhnete nerovnoměrných výsledků, zejména u choulostivého pečiva,“ vysvětlil Ince. „Spodní část může příliš rychle zhnědnout, zatímco vnitřek zůstane nepropečený.“
Vyzval také, aby se fólie nepoužívala na pečivo s citrusy, jako je citronový koláč. Jak šéfkuchař vysvětluje, kyselé přísady mohou hliníkovou fólii rozložit a zanechat hořkou chuť. To platí i pro další kyselé přísady, jako je ocet nebo rajčata.
Co použít místo alobalu při pečení
Ince doporučuje při pečení používat pergamenový papír. Říká, že nenarušuje chuť, zajišťuje rovnoměrné pečení a nelepí se. Jeho použití jako podložky na pečení dodává prodyšnou vrstvu mezi pečivo a plech. Vzhledem k tomu, že mnoho plechů má teplejší a chladnější místa, pomáhá papír na pečení kontrolovat rozdíl teplot.
Existují také silikonové podložky, které lze použít opakovaně a které se skvěle hodí na sušenky a koláče.
Jediným háčkem je, že silikonové podložky jsou velmi nepřilnavé, takže zatímco na lepivý karamel a pusinky jsou skvělé, sušenky se na nich mohou příliš roztékat.