Hovězí slanina na Velikonoce: recept na šťavnatý a chutný pokrm, po kterém budou všichni žadonit o přídavek

Foto: z otevřených zdrojů

Maso by mělo mít před pečením pokojovou teplotu – nevkládejte ho rovnou z lednice

Co připravuje každá hospodyňka na Velikonoce spolu s velikonočními vajíčky? Samozřejmě domácí bujeninu – aromatickou, šťavnatou, s křupavou kůrkou. Ale aby se maso povedlo tak akorát, je třeba znát pár triků. RBC-Ukrajina vám poradí, jak na Velikonoce připravit chutnou a šťavnatou boujeninu.

Recept

Složení:

  1. Vepřová krkovice (nebo gammon) – 1,5 kg
  2. Česnek – 6-8 stroužků
  3. Sůl – 1,5 polévkové lžíce
  4. Mletý černý pepř – 1 lžička.
  5. Uzená nebo obyčejná paprika – 1 lžička.
  6. Suché bylinky (rozmarýn, tymián, oregano) – podle chuti
  7. Hořčice – 2 polévkové lžíce.
  8. Olej – 2 polévkové lžíce.

Příprava

  1. Omyjte kus masa, osušte ho papírovou utěrkou. Nožem udělejte malé zářezy a vložte do nich oloupané stroužky česneku.
  2. Na marinádu smíchejte sůl, pepř, papriku, bylinky, hořčici a olej. Maso touto směsí dobře potřete, zabalte do potravinářské fólie nebo vložte do sáčku a nechte marinovat nejméně 6 hodin, nejlépe však přes noc.
  3. Předehřejte troubu na 180 °C.
  4. Maso zabalte do alobalu (matnou stranou ven), vložte do formy nebo na plech.
  5. Pečte 1,5-2 hodiny (podle hmotnosti: 1 kg – 1 hodina).
  6. Dvacet minut před koncem odstraňte alobal, aby se vytvořila hnědá kůrka.

Po upečení nechte maso 15-20 minut „odpočívat“, bude pak šťavnatější.

Tipy, aby bylo dokonalé:

  • Maso by mělo mít před pečením pokojovou teplotu – nedávejte ho rovnou z lednice.
  • Uzená paprika dodá „tu“ sváteční chuť.
  • Pokud chcete jemnější chuť, nahraďte hořčici medovou hořčičnou polevou.
  • Vaříte v rukávu? Také výborné, ale nebude mít takovou kůrčičku – alobal a otevřené pečení na konci jsou pro něj lepší.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - DOMÁCÍ CUKRÁRNA Miroslava Surmová