Maso by mělo mít před pečením pokojovou teplotu – nevkládejte ho rovnou z lednice
Co připravuje každá hospodyňka na Velikonoce spolu s velikonočními vajíčky? Samozřejmě domácí bujeninu – aromatickou, šťavnatou, s křupavou kůrkou. Ale aby se maso povedlo tak akorát, je třeba znát pár triků. RBC-Ukrajina vám poradí, jak na Velikonoce připravit chutnou a šťavnatou boujeninu.
Recept
Složení:
- Vepřová krkovice (nebo gammon) – 1,5 kg
- Česnek – 6-8 stroužků
- Sůl – 1,5 polévkové lžíce
- Mletý černý pepř – 1 lžička.
- Uzená nebo obyčejná paprika – 1 lžička.
- Suché bylinky (rozmarýn, tymián, oregano) – podle chuti
- Hořčice – 2 polévkové lžíce.
- Olej – 2 polévkové lžíce.
Příprava
- Omyjte kus masa, osušte ho papírovou utěrkou. Nožem udělejte malé zářezy a vložte do nich oloupané stroužky česneku.
- Na marinádu smíchejte sůl, pepř, papriku, bylinky, hořčici a olej. Maso touto směsí dobře potřete, zabalte do potravinářské fólie nebo vložte do sáčku a nechte marinovat nejméně 6 hodin, nejlépe však přes noc.
- Předehřejte troubu na 180 °C.
- Maso zabalte do alobalu (matnou stranou ven), vložte do formy nebo na plech.
- Pečte 1,5-2 hodiny (podle hmotnosti: 1 kg – 1 hodina).
- Dvacet minut před koncem odstraňte alobal, aby se vytvořila hnědá kůrka.
Po upečení nechte maso 15-20 minut „odpočívat“, bude pak šťavnatější.
Tipy, aby bylo dokonalé:
- Maso by mělo mít před pečením pokojovou teplotu – nedávejte ho rovnou z lednice.
- Uzená paprika dodá „tu“ sváteční chuť.
- Pokud chcete jemnější chuť, nahraďte hořčici medovou hořčičnou polevou.
- Vaříte v rukávu? Také výborné, ale nebude mít takovou kůrčičku – alobal a otevřené pečení na konci jsou pro něj lepší.