Nelepí se a nedrolí: recept na dokonalou velikonoční polevu

Foto: z veřejných zdrojů

Níže si přečtěte, jak připravit dokonalou polevu, která se nelepí ani nedrolí.

Tradičně se velikonoční mazanec polévá bílou polevou, která se vyrábí z bílků a cukru. Nezřídka se však stává, že buď vyschne a začne se drolit, nebo neztuhne a začne se lepit, přičemž se ozdoby roztékají a vytékají, což vytváří celkově zanedbaný vzhled.

Kuchařská blogerka Julia Simonchuk nám poradí, jak připravit dokonalou polevu, která se nelepí ani nedrolí.

Dokonalá velikonoční poleva

Složení:

  • Želatina – 5 gr (+ studená voda 25 ml);
  • voda – 25 ml;
  • cukr – 130 g;
  • kyselina citronová – špetka.

Příprava:

  1. Želatinu zalijte vodou a nechte nabobtnat.
  2. Do hrnce se silným dnem nasypeme cukr, přidáme vodu a kyselinu citronovou. Postavíme na stálý plamen nad střední teplotu a vaříme, dokud se cukr nerozpustí a nezačne vřít.
  3. Odstavte z ohně, přelijte do vhodné misky a nechte vychladnout na 70 stupňů.
  4. Když směs vychladne na uvedenou teplotu, přidejte předem namočenou želatinu a promíchejte do homogenní hmoty. Směs vyšlehejte mixérem na bílou hustou homogenní hmotu (4-5 minut). Nebojte se přílišného šlehání. Pokud je směs příliš hustá, můžete přidat kapku vody.
  5. Velikonoční pečivo potřete polevou. Pokud jsou ozdoby lehké, můžete je zdobit ihned, ale pokud jsou těžší, měli byste počkat, až poleva ztuhne.

Pokud glazura během natírání hodně zhoustne, měli byste ji dát do vodní lázně nebo ji pulzně ohřívat v mikrovlnné troubě.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - DOMÁCÍ CUKRÁRNA Miroslava Surmová