Jak si vybrat opravdu kvalitní a bezpečnou čokoládu mezi stovkami možností na pultech supermarketů?
Čokoláda je pro mnohé oblíbenou pochoutkou, ale za krásným obalem se může skrývat nebezpečí. Jak si mezi stovkami variant čokolády na pultech supermarketů vybrat opravdu kvalitní a bezpečnou? Informuje o tom RBC-Ukrajina s odkazem na instagramovou stránku odbornice na výživu Ljudmily Matyshynets.
Jaký je minimální podíl kakaa v čokoládě?
Podle odborníka je minimum asi 70 procent kakaa. Právě od této úrovně koncentrace má čokoláda dostatek flavonoidů, silných antioxidantů, které podporují zdraví kardiovaskulárního systému a snižují záněty.
85 % kakaa – obsahuje více flavonoidů, méně cukru. Zatímco 99% kakao – téměř žádný cukr, ale taková čokoláda je velmi hořká, může být chuťově méně přijatelná.
Jak často můžete jíst hořkou čokoládu
Doporučuje se 20-30 g hořké čokolády (85 %) 2-4krát týdně.
Studie prokázala, že konzumace čokolády (85 %) po dobu 3 týdnů:
- snížilo negativní emoce
- zvýšila rozmanitost střevní mikroflóry
- zlepšení psycho-emocionální pohody
Jaké složky by měly být
Vyplatí se hledat čokoládu s těmito přísadami:
- kakaová hmota, kakaové máslo
- třtinový cukr (v mírném množství)
- přírodní vanilka nebo vanilkový extrakt
Následující složky jsou kategoricky nežádoucí:
- palmový olej nebo hydrogenované tuky – mohou ovlivnit lipidový profil
- vanilin (umělé aroma) – často se používá místo pravé vanilky.
- emulgátory (E476 – polyglycerolpolyricinoleát) – bezpečnost při dlouhodobém používání se stále zkoumá.
- maltodextrin, glukózový sirup – mají vysoký glykemický index.
Odborník vysvětlil, že procento kakaa je součtem kakaové hmoty a kakaového másla, ale nezaručuje nízký obsah cukru. Některé čokolády mají 70 % kakaa, ale cukr je ve složení na prvním místě, což znamená, že je vyšší než ostatní složky.
Dobrou volbou je maximálně 20-25 g cukru na 100 g výrobku. Ideální je, pokud je cukr ve složení na třetím nebo nižším místě.
Měli byste si koupit čokoládu se sladidly
Sladidla mohou být vhodná, pokud se vyhýbáte cukru (cukrovka, inzulínová rezistence, hubnutí). Nebo volte výrobky, které obsahují sladidla, jako je erytritol, stévie nebo alulóza.
Aspartam a sukralóza se nedoporučují – kvůli rozporuplným údajům o metabolických účincích.
Bezpečné a škodlivé přídatné látky v čokoládě
Doporučují se následující doplňky:
- ořechy (mandle, vlašské ořechy, lískové ořechy) – zdroj omega-3, bílkovin, vlákniny.
- lyofilizované bobuloviny – antioxidanty, polyfenoly.
- Kakaové křehké kousky (nibs) – extra dávka flavonoidů
Čokoládě s těmito přísadami se vyplatí vyhnout:
- karamel, sušenky, lanýžové náplně, marshmallows – obsahují velmi vysoké množství cukru, utrácečů a umělých přísad.
- kandované ovoce v sirupu – často obsahují glukózo-fruktózový sirup.