Foto: z veřejných zdrojů
Nejlepší a nejúčinnější možností je omezit konzumaci nápojů s vysokým obsahem cukru a kofeinu.
Některé nápoje, které denně konzumujeme, mohou výrazně zhoršit stav naší pokožky – způsobit její vysušení, předčasné stárnutí a dokonce i vyrážky. Byly jmenovány nápoje, které nejvíce škodí pokožce a kterým bychom se měli vyhýbat. RBC-Ukrajina uvádí, které nápoje je lepší volit, aby tělu neškodily.
Džusy a sladké sycené nápoje
Kosmetoložka Daria Tishchenko uvedla, že tyto nápoje obsahují přidaný cukr, který zvyšuje jejich glykemický index. Častá konzumace může vést ke zvýšení hladiny inzulínu a v důsledku toho ke zvýšení zánětů a akné.
Vysoký obsah cukru v džusech a sladkých sycených nápojích může navíc přispívat ke glykaci, procesu, při kterém se cukr váže na bílkoviny (např. kolagen), což urychluje předčasné stárnutí pokožky.
Energizéry
Tyto oblíbené nápoje obsahují také vysoké dávky cukru a kofeinu. Nadbytek cukru může stimulovat tvorbu kožního mazu a přispívat k ucpávání pórů.
Kromě toho ještě obsahují kofein, který může zvyšovat hladinu kortizolu, stresového hormonu, který je rovněž spojován se zvýšeným výskytem akné.
Alkohol
Studie publikovaná americkou Brownovou univerzitou zjistila, že i malé množství bílého vína může zvýšit pravděpodobnost vzniku růžovky, kožního onemocnění, které způsobuje zarudnutí a viditelné cévky na obličeji.
Tmavé lihoviny navíc obsahují kongenery, které vznikají při kvašení alkoholu, a tyto kongenery způsobují dřívější stárnutí pleti, než by tomu bylo přirozeně.
Vzhledem k tomu, že koktejly jsou směsí různých alkoholických nápojů, ztrácejí svou čistotu a velké množství cukru použité v každém z nich může vést ke vzniku akné.
Jak se vyhnout negativnímu dopadu
Nejlepší a nejúčinnější možností je omezit příjem nápojů s vysokým obsahem cukru a kofeinu. Nahraďte je vodou, bylinkovými čaji nebo přírodními šťávami bez přidaného cukru.
Nejlepší je zvyknout si číst složení nápojů na etiketách. I „zdravé“ nápoje mohou obsahovat skrytý cukr, proto je důležité vždy věnovat pozornost složení.