Domácí majonéza za 5 minut: dokonalý recept na velikonoční saláty

Foto: z veřejných zdrojů

Majonéza zakoupená v obchodě často obsahuje konzervační látky, zvýrazňovače chuti a škrob.

Domácí majonéza není jen o chuti, ale také o důvěře v kvalitu výrobku. Je hotová za 5 minut, neobsahuje žádné konzervační látky a skvěle se hodí do velikonočních salátů. Tento jednoduchý recept se stane ve vaší rodině oblíbeným.

Jak vyrobit domácí majonézu za 5 minut s vejci i bez nich, radí RBC-Ukrajina.

Proč byste si měli vyrobit domácí majonézu

Majonéza zakoupená v obchodě často obsahuje konzervační látky, zvýrazňovače chuti a škrob. U domácí majonézy máte pod kontrolou všechny ingredience a získáte čistou, bohatou chuť.

Recept #1 – Klasická majonéza za 5 minut

Složení:

  • 1 vejce při pokojové teplotě
  • 200 ml oleje (slunečnicového nebo hroznového)
  • 1 lžička hořčice
  • 1 lžička citronové šťávy nebo jablečného octa
  • špetka soli

Příprava:

  1. Vejce vložte do úzké nádoby, přidejte sůl, hořčici a citronovou šťávu.
  2. Přilijte rostlinný olej.
  3. Ponořte mixér na dno a šlehejte bez zvedání po dobu 10 sekund.
  4. Poté mixér opatrně zvedněte a majonéza je hotová.

Recept č. 2 – bez vajec

Složení:

  • 100 ml mléka (libovolný obsah tuku)
  • 200 ml rostlinného oleje
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 1 lžička hořčice
  • špetka soli

Příprava:

  1. Mléko a máslo nalijte do mísy mixéru.
  2. Šlehejte, dokud nezhoustne.
  3. Přidejte hořčici, citronovou šťávu a sůl. Znovu prošlehejte.

Tato varianta je vhodná pro ty, kteří se v pokrmech vyhýbají syrovým vejcím.

Důležité tajemství:

Chuť domácí majonézy závisí na teplotě produktů, ze kterých ji vyrábíte. Všechny by měly mít pokojovou teplotu – pak se emulze nerozvrství a získáte pěknou homogenní strukturu.

A ještě jedna věc – nenahrazujte hořčici jinou ingrediencí, protože ta je pro vaši omáčku klíčová.

Jak skladovat majonézu, aby se nezkazila

  • Skladujte ve skleněné nádobě v chladničce s víčkem.
  • Majonézu spotřebujte do 3-4 dnů
  • Nenechávejte omáčku při pokojové teplotě
  • Nepřidávejte syrové potraviny do již uvařené omáčky

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - DOMÁCÍ CUKRÁRNA Miroslava Surmová