Foto: z veřejných zdrojů
Majonéza zakoupená v obchodě často obsahuje konzervační látky, zvýrazňovače chuti a škrob.
Domácí majonéza není jen o chuti, ale také o důvěře v kvalitu výrobku. Je hotová za 5 minut, neobsahuje žádné konzervační látky a skvěle se hodí do velikonočních salátů. Tento jednoduchý recept se stane ve vaší rodině oblíbeným.
Jak vyrobit domácí majonézu za 5 minut s vejci i bez nich, radí RBC-Ukrajina.
Proč byste si měli vyrobit domácí majonézu
Majonéza zakoupená v obchodě často obsahuje konzervační látky, zvýrazňovače chuti a škrob. U domácí majonézy máte pod kontrolou všechny ingredience a získáte čistou, bohatou chuť.
Recept #1 – Klasická majonéza za 5 minut
Složení:
- 1 vejce při pokojové teplotě
- 200 ml oleje (slunečnicového nebo hroznového)
- 1 lžička hořčice
- 1 lžička citronové šťávy nebo jablečného octa
- špetka soli
Příprava:
- Vejce vložte do úzké nádoby, přidejte sůl, hořčici a citronovou šťávu.
- Přilijte rostlinný olej.
- Ponořte mixér na dno a šlehejte bez zvedání po dobu 10 sekund.
- Poté mixér opatrně zvedněte a majonéza je hotová.
Recept č. 2 – bez vajec
Složení:
- 100 ml mléka (libovolný obsah tuku)
- 200 ml rostlinného oleje
- 1 lžička citronové šťávy
- 1 lžička hořčice
- špetka soli
Příprava:
- Mléko a máslo nalijte do mísy mixéru.
- Šlehejte, dokud nezhoustne.
- Přidejte hořčici, citronovou šťávu a sůl. Znovu prošlehejte.
Tato varianta je vhodná pro ty, kteří se v pokrmech vyhýbají syrovým vejcím.
Důležité tajemství:
Chuť domácí majonézy závisí na teplotě produktů, ze kterých ji vyrábíte. Všechny by měly mít pokojovou teplotu – pak se emulze nerozvrství a získáte pěknou homogenní strukturu.
A ještě jedna věc – nenahrazujte hořčici jinou ingrediencí, protože ta je pro vaši omáčku klíčová.
Jak skladovat majonézu, aby se nezkazila
- Skladujte ve skleněné nádobě v chladničce s víčkem.
- Majonézu spotřebujte do 3-4 dnů
- Nenechávejte omáčku při pokojové teplotě
- Nepřidávejte syrové potraviny do již uvařené omáčky