Dubajská čokoládová sýrová paštika: původní recept

Foto: z otevřených zdrojů

Tento dezert je ideální volbou na velikonoční stůl, když chcete něco originálního, ale zároveň domácího.

Pokud hledáte něco speciálního na velikonoční stůl, stojí za pozornost neobvyklý dezert, který si rychle získává oblibu – sýrová paštika s příchutí „dubajské čokolády“.

Recept navrhla autorka kuchařského kanálu Olya Pins. Kombinace krémové jemnosti sýra, bohaté čokolády a křupavého kataifi těsta promění známé velikonoční pečivo ve skutečnou pochoutku s orientálním přízvukem.

Název „dubajská čokoláda“ je neoficiální, ale stal se populárním díky trendu kombinovat v dezertech pistácie, čokoládu a arašídovou pastu. Je spojován s luxusem, sladkostmi Blízkého východu a orientálním životním stylem, kde se čokoláda často doplňuje o oříšky a ochucené pasty.

Recept

Složení:

  • Čokoláda (mléčná nebo černá) 180 g
  • Máslo 100 g
  • Smetanový tvaroh (5 % tuku) 300 g
  • Kataifi těsto 100 g
  • Cukr 25 g
  • Loupané pistácie 50 g
  • Arašídová pasta 10 g

Příprava:

  1. Rozpusťte 140 g čokolády ve vodní lázni nebo v mikrovlnné troubě.
  2. Vezměte silikonovou formu a nalijte do ní část čokolády. Formu otočte a rozetřete čokoládu v tenké vrstvě na dno a boky. Vložte do lednice, aby ztuhla.
  3. V míse smíchejte 300 g tvarohu, 80 g rozpuštěného másla a zbytek rozpuštěné čokolády (asi 40 g). Vyšlehejte mixérem do krémové, homogenní konzistence.
  4. Pokud bylo těsto na kataifi zmražené, nechte ho 15-20 minut při pokojové teplotě rozmrazit. Nakrájejte nůžkami nebo nožem na krátká vlákna.
  5. Na pánvi rozehřejte 20 g másla, vlijte do něj těsto a za stálého míchání smažte.
  6. Přidejte 2 lžíce cukru a smažte dozlatova a dokřupava. Náplň nechte vychladnout – bude pak ještě křupavější.
  7. Pistácie a arašídovou pastu rozšlehejte v mixéru na kaši. Pokud chcete, můžete pro urychlení procesu použít hotovou pistáciovou pastu.
  8. Smažené těsto smíchejte s arašídovou pastou a důkladně promíchejte (můžete použít ruce, aby směs byla lepkavá jako základ tyčinky).
  9. Vyjměte formu z lednice. Vložte do ní polovinu tvarohové směsi a lehce ji utlačte. Poté položte vrstvu kataifi (asi 2/3 připravené směsi) a navrch dejte zbývající vrstvu tvarohu. Lžící nebo stěrkou ji dobře přitlačte.
  10. Formu zakryjte potravinovou fólií nebo víkem a dejte do lednice na noc (nebo alespoň na 6 hodin).
  11. Když dezert dobře ztuhne, opatrně vyjměte silikonovou formu. Podle potřeby ozdobte nasekanými pistáciemi, čokoládovými lupínky nebo jedlými květy.

Tento dezert je ideální volbou na velikonoční stůl, když chcete něco originálního, ale zároveň domácího. Dubajský čokoládový tvarohový kulich vaše hosty jistě ohromí a stane se novým oblíbeným sladkým pokrmem v rodině.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - DOMÁCÍ CUKRÁRNA Miroslava Surmová