Tyto potraviny by se neměly kombinovat s olejem: jen si uškodíte.

Foto: z veřejných zdrojů

Nesprávné kombinace mohou nejen zatěžovat trávicí systém, ale také ztěžovat vstřebávání cenných živin.

Máslo je nepostradatelným produktem ve stravě Ukrajinců, ale v kombinaci s některými produkty může nejen ztratit své vlastnosti, ale také se stát škodlivým. S čím je lepší máslo nekombinovat, radí Obet.

Co potřebujete vědět o másle?

Jako produkt bohatý na nasycené tuky a vitamíny rozpustné v tucích hraje v naší stravě důležitou roli. Ne každá kulinářská dvojice s máslem je však prospěšná. Nesprávné kombinace mohou nejen zatížit trávicí systém, ale také ztížit vstřebávání cenných živin.

Kombinace másla a červeného masa

Oblíbená kombinace másla a červeného masa na ukrajinském stole přináší některá zdravotní rizika. Oba výrobky mají vysoký obsah nasycených tuků, což může vést ke zvýšení hladiny LDL, známého jako „špatný“ cholesterol. Odborníci zdůrazňují, že nadbytek tuku v jednom jídle zatěžuje játra a celý trávicí systém. Místo tučné uzeniny nebo šunky byste si měli připravit sendvič s máslem a libovým uzeným masem.

Ryby a máslo

Tučné ryby, jako je losos a makrela, jsou zdrojem cenných omega-3 mastných kyselin, které jsou prospěšné pro zdraví srdce a mozku. Smažení nebo pečení těchto ryb na másle však může mít opačný účinek. Nasycené tuky obsažené v másle mohou oslabit účinky omega-3 a příliš mnoho tuku v jednom jídle nejenže ztíží trávení, ale také negativně ovlivní vstřebávání živin.

Máslo a tučné mléčné výrobky

To je těžko stravitelná dvojice. Výběr surovin v jídelníčku je zásadní – kombinace másla s tučnými mléčnými výrobky, jako je smetana nebo tvaroh, může být pro náš trávicí systém náročná. Samotná koncentrace nasycených tuků v jednom pokrmu způsobuje, že tělo hůře vstřebává bílkoviny, hlavní živinu v mléčných výrobcích. Odborníci doporučují upřednostňovat lehké doplňky, jako je čerstvá zelenina nebo trocha olivového oleje, které mléčné výrobky usnadňují trávení.

Lépe bez smažení

Máslo dodává smaženým pokrmům výraznou chuť, ale není nejlepší volbou. Má totiž nízký bod zakouření a rychle se začíná připalovat. Není vhodné pro dlouhodobé smažení. Nanejvýš na něm můžete připravit rychlá, polotekutá míchaná vajíčka.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - DOMÁCÍ CUKRÁRNA Miroslava Surmová