Superpotravina nebo nepřítel zdraví: nečekaná pravda o řepkovém oleji byla odhalena

Foto: z otevřených zdrojů

Někteří ji považují za cenný zdroj zdravých tuků, jiní se jí vyhýbají kvůli možným rizikům.

Řepkový olej najdete na pultech supermarketů, ale názory na jeho prospěšnost jsou stále kontroverzní. Někteří ho považují za cenný zdroj zdravých tuků, jiní se mu vyhýbají kvůli možným rizikům. Je tedy řepkový olej skutečně zdraví prospěšný? Informuje o tom RBC-Ukrajina s odkazem na instagramovou stránku odbornice na výživu Natálie Samojlenko.

Co je známo

Pokud člověk často konzumuje slunečnicový olej ve velmi vysokém množství, konkrétně při smažení, zvyšuje to kardiovaskulární onemocnění a úmrtnost.

„Řepkový olej je zajímavý produkt, zhruba před 20 lety pomohl Evropě snížit počet kardiovaskulárních onemocnění,“ – řekl odborník.

Tyto oleje obsahují trochu jiné složení mastných kyselin, které nedávají tak aktivní zánět v cévní stěně a posun na lipidogramu.

Řepkový olej může být prospěšný, pokud se konzumuje s mírou. Zde je několik jeho výhod:

  • Zdravé složení tuků – řepkový olej má vysoký obsah mononenasycených tuků, které pomáhají snižovat hladinu špatného cholesterolu (LDL).
  • omega-3 mastné kyseliny – obsahuje kyselinu alfa-linolenovou (ALA), rostlinnou formu omega-3, která je prospěšná pro kardiovaskulární systém.
  • nízký obsah nasycených tuků – v porovnání s jinými oleji (např. kokosovým nebo palmovým) má řepkový olej méně nasycených tuků, takže je vhodnější volbou pro každodenní použití.
  • Vitamin E – antioxidant, který pomáhá chránit buňky před poškozením.

Pokud olej používáte do salátů nebo vařených pokrmů, je důležité vybírat nerafinovaný, za studena lisovaný olej. Rafinovaný řepkový olej je vhodnější na smažení, protože má vysoký bod zakouření.

Odborník na výživu dodal, že nejlepší mezi oleji je olivový olej.

Jak vybrat kvalitní řepkový olej

Chuť a vůně

Kvalitní nerafinovaný řepkový olej má mírný oříškový nebo zelný zápach (není štiplavý, není žluklý). Pokud je v něm cítit hořkost nebo cizí pachy (kovové, chemické), je olej pravděpodobně nekvalitní nebo zkažený.

Barva

Měla by mít zlatožlutou až jantarovou barvu (u nerafinované). Příliš tmavý nebo zakalený olej může znamenat špatnou filtraci nebo zkažení.

Složení a označování

Hledejte označení jako „bez transmastných kyselin“, „geneticky nemodifikované“, „první lisování za studena“. Složení by nemělo obsahovat nic jiného než 100% řepkový olej.

Obaly

Nejlepší je skleněná tmavá láhev – chrání před světlem. Pokud je nádoba plastová – ujistěte se, že je z potravinářského plastu (s označením PET, HDPE).

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - DOMÁCÍ CUKRÁRNA Miroslava Surmová