Foto: z veřejných zdrojů
Tento studený salát coleslaw byl do Severní Ameriky zaveden již holandskými kolonisty.
Osvěžující salát coleslaw s majonézovým dresinkem je již dlouho klasikou americké kuchyně. Jednoduchý na přípravu, bohatý na vlákninu a zeleninu – tento salát si rozhodně zaslouží místo na vašem stole. Co je to za salát, jaké jsou jeho výhody a jak ho připravit, prozradí Gospoda.
Tento studený salát coleslaw přivezli do Severní Ameriky holandští kolonisté. Američané tento salát doplnili a stal se jejich oblíbenou přílohou při grilování a rožnění. Je bohatý na rostlinnou vlákninu, chutný, zdravý a velmi lehký.
Recept
Složení:
- Bílé zelí – 400 g
- Červené zelí – 200 g
- Cibule – 1 ks.
- Zelená cibule – svazek
- Mrkev – 2 ks
- Kořen celeru – 100 g
- Majonéza nebo jogurtový dresink – 100 g
- Smetana 10% – 1 polévková lžíce.
- Jablečný ocet – 2 polévkové lžíce.
- Cukr – 1 polévková lžíce.
- Sůl, mletý černý pepř – podle chuti
Příprava:
- Bílé a červené zelí nakrouhejte jemnou slámou, prohněťte se solí. Oloupejte mrkev a celer a nastrouhejte je na korejském struhadle na zeleninu.
- Cibuli nakrájíme na tenká půlkolečka. Zelenou cibuli je třeba nakrájet. V případě potřeby můžete přidat trochu nasekaného kopru.
- Zeleninu smíchejte ve velké míse.
- V samostatné misce připravte zálivku: vezměte majonézu nebo řecký jogurt, přidejte smetanu, ocet, cukr, sůl a pepř. Vše důkladně promíchejte, až vznikne homogenní omáčka.
- Zálivku připravte těsně před podáváním salátu.