Proteinová tyčinka je produkt, který nás může v obchodě zajímat, ale je zde několik detailů, které o něm musíme vědět.
Někdy to máme tak, že ráno není vůbec čas na přípravu snídaně nebo na její konzumaci. Proto musíme jít do práce hladoví. Nebo například po tréninku v posilovně potřebujeme něco sníst cestou domů. V takových případech může někdy vzniknout nápad koupit si proteinovou tyčinku – abychom získali zdravé makroživiny a energii na celý den, píše Delish.
Ale stejně jako většina balených potravin mohou být i některé proteinové tyčinky vysoce zpracované a nemusí obsahovat ty nejzdravější ingredience. Publikace oslovila odborníky na výživu, aby zjistila jejich názory.
Co hledat v proteinové tyčince
Ne všechny tyčinky jsou stejně zdravé, proto je důležité věnovat pozornost složení. Certifikovaný odborník na výživu Kieran Campbell radí vybírat takové varianty, které obsahují „značné množství bílkovin – obvykle 10 až 20 gramů na porci – s minimem přidaného cukru a krátkým, přehledným složením“.
Diplomovaná nutriční specialistka Samantha Mackinneyová dodává, že je vhodné vyhnout se tyčinkám s přidaným cukrem, syntetickými sladidly, aromaty a barvivy a vysokým obsahem cukerných alkoholů, které mohou způsobit zažívací potíže.
Doporučuje vybírat tyčinky slazené přírodními přísadami, jako je stévie, mnišské ovoce nebo alulóza.
McInneyová také upozorňuje, že cílem tyčinky je být vhodným zdrojem bílkovin, nikoliv přetlakem sacharidů a tuků. „Obecně doporučujeme vybírat tyčinky s méně než 20 gramy sacharidů a méně než 10 gramy tuku,“ říká.
Hledejte varianty s alespoň 5 gramy vlákniny – ta je důležitá pro stabilní hladinu cukru v krvi. Doporučuje také vyhýbat se nekvalitním zdrojům bílkovin, jako je například sójový izolát. Lepší je vybírat tyčinky s bílkovinami z ořechů nebo vajec. Existují však i další oblíbené zdroje bílkovin – syrovátkové, mléčné a hrachové bílkoviny, stejně jako bílkoviny z cvrčků a lučních koníků.
Kdy jíst proteinovou tyčinku
McInney a Campbell se shodují, že proteinové tyčinky jsou dobrou volbou pro zaneprázdněné lidi. Těm, kteří potřebují pohodlí, a pro sportovce s vyšší potřebou bílkovin.
„V situacích, kdy jídlo vynecháte nebo se opozdí – například kvůli dlouhému dni v práci nebo pokud jste na cestách – může být tyčinka vyváženější variantou než nezdravá svačina,“ říká Campbell. Zdůrazňuje však, že navzdory pohodlnosti byste jimi neměli vždy nahrazovat plnohodnotné zdroje bílkovin, jako je maso, luštěniny, ořechy a nízkotučné mléčné výrobky.