Z jakého dřeva na podpal bude kebab chutný a z jakého hořký a tvrdý: jak vybrat to správné?

Foto: z otevřených zdrojů

Používáním špatného palivového dřeva riskujete nejen chuť, ale i své zdraví

Chutný kebab není jen vydařená marináda a dobré špízy. Jednou z hlavních „tajných“ ingrediencí je dřevo, na kterém se pokrm připravuje. Dokáže jak zvýraznit chuť masa, tak ho zcela zkazit.

RBC-Ukrajina vysvětluje, co by se mělo dávat do pekáče a co je lepší držet dál od ohně.

Proč je pro chutný kebab důležité palivové dříví?

Výběr správného masa je jen polovina úspěchu, stejně důležitou roli hraje i palivové dřevo. Pokud hodíte do grilu první polínka, můžete zkazit celou chuť. Špatné dřevo poskytne hodně kouře, málo tepla nebo dokonce zkazí chuť.

Ideální palivové dřevo je takové, které dlouho hoří, nekouří a příjemně voní. Nejnáročnější gurmáni milují saxaul, husté dřevo se silným žárem a nádhernou vůní, ale je těžké ho sehnat.

Z ovocných druhů jsou doma výborné třešně, jablka, hrušky. Dodávají masu příjemnou sladkou chuť a zajišťují dobrý rovnoměrný žár.

Nejlepší dřevo na oheň pro chutný a voňavý kebab

Pokud chcete připravit šťavnaté maso s příjemnou chutí, je třeba pečlivě vybírat palivové dřevo. Kromě tepla musí masu dodat i zvláštní chuťový nádech. Zde je několik osvědčených možností, které se stanou vašimi oblíbenými:

  • Ovocné stromy (třešně, jablka, hrušky): dodají masu nasládlou chuť a dobře ho propečou. Hodí se zejména pro drůbež a vepřové maso.
  • Vinná réva: dlouho drží teplo a vytváří bohatý kouř s vinným nádechem. Je ideální pro jehněčí kebab.
  • Dub: poskytuje rovnoměrný žár a téměř žádný kouř. Pro lepší chuť se do něj často přidává vonné dřevo.
  • Buk, jasan, hloh: dobře hoří a dlouho nevyhasínají. Poněkud hůře se však zapalují.

Tyto varianty poskytnou příjemné aroma a ideální úroveň tepla. Před použitím nezapomeňte dřevo očistit od kůry – díky tomu bude kebab ještě chutnější a nebude kouřit.

Které palivové dřevo může zkazit maso a poškodit zdraví

Dokonalé palivové dřevo je také bezpečné palivové dřevo. Některé druhy dřeva nebo jeho stav mohou pokrm nejen zkazit, ale i poškodit. Níže jsou uvedeny druhy palivového dřeva, které by se neměly používat:

  1. Měkké dřevo (borovice, smrk, cedr): obsahuje pryskyřici, která produkuje velké množství kouře. Jejich chuť je příliš ostrá a kazí maso.
  2. Stará prkna, nábytek a dřevěný odpad: mohou obsahovat barvu, lepidlo nebo lak. Takové dřevo při spalování uvolňuje toxické látky.
  3. Surové palivové dřevo: špatně hoří a silně kouří. To způsobuje, že se saze vsáknou do masa a dodají mu hořkou chuť.
  4. Jedovaté dřeviny (tis, zimostráz, olše černá): i v malém množství mohou být nebezpečné. Je lepší je v blízkosti pekáče vůbec nemít.

Použitím nevhodného palivového dřeva riskujete nejen chuť, ale i zdraví. Proto je lepší věnovat přípravě trochu více času, než si zkazit celý piknik.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - DOMÁCÍ CUKRÁRNA Miroslava Surmová