Zázvor je díky svým bioaktivním sloučeninám prospěšný pro kardiovaskulární systém těla.
Zázvor je díky své vůni a pikantní chuti oblíbenou součástí mnoha pokrmů. A nedávná studie ukázala, že toto koření může být také přirozeným způsobem, jak snížit riziko kardiovaskulárních onemocnění, píše Food&Wine.
Vědci zjistili, že zázvor obsahuje řadu bioaktivních látek, které snižují zánět, snižují krevní tlak, podporují zdraví cév a zlepšují lipidový profil. Patří mezi ně látky obsažené v zázvoru, jako jsou fenolické sloučeniny, gingerol a shogaol, říká doktor Srihari Naidu, kardiolog a profesor medicíny na New York Medical College.
Fenolické sloučeniny jsou skupinou přírodních molekul, které se nacházejí v rostlinách a jsou známé svými antioxidačními a antimikrobiálními vlastnostmi. Studie ukazují, že gingerol může potlačovat záněty a chránit tělo před poškozením volnými radikály.
Doktor Mohanakrishnan Satyamurthy z Texaské křesťanské univerzity vysvětlil, že shogaol a gingerol snižují krevní tlak a hladinu cholesterolu, které jsou klíčové pro kardiovaskulární zdraví.
Další výzkum ukázal, že zázvor zpomaluje stárnutí na buněčné úrovni. Je to pravděpodobně proto, že je přírodním antioxidantem, který neutralizuje volné radikály způsobující předčasné stárnutí. Podle Naidua je však zapotřebí dalšího výzkumu, aby bylo možné určit přesné účinky zázvoru na dlouhověkost a stárnutí.
Jak zázvor chrání kardiovaskulární systém
„Zázvor má protizánětlivé účinky, které pomáhají snižovat záněty v celém těle, a snížení zánětu cév zlepšuje regulaci krevního tlaku a zabraňuje tvorbě plaků v tepnách,“ poznamenal intervenční a cévní kardiolog z Chicago Heart and Vascular Specialists Rohit Vupuluri.
Látky obsažené v zázvoru ředí krev a mohou být také prevencí vzniku krevních sraženin, což snižuje riziko srdečních onemocnění a mrtvice.
Kolik zázvoru by se mělo konzumovat
Podle Naidu by člověk měl denně zkonzumovat 500 miligramů až dva gramy zázvoru, aby získal zdraví prospěšné účinky.
„Vyšší dávky mohou způsobit vedlejší účinky na zažívací trakt – například nepříjemné pocity v břiše a plynatost – a mohou zvýšit riziko krvácení, zejména u osob užívajících léky na ředění krve,“ upozornil vědec.
Někteří lidé uvádějí při konzumaci zázvoru pálení žáhy nebo žaludeční nevolnost, takže ti, kteří mají vředy, by se měli přípravku vyhnout v jakémkoli dávkování, říká Naidoo.
K čemu je zázvor ještě dobrý
Kromě účinků na kardiovaskulární systém je zázvor prospěšný také pro trávicí trakt. Bylo zjištěno, že zázvor stimuluje činnost střev a zlepšuje motilitu trávicího traktu, takže se potrava účinně pohybuje trávicím traktem.
Kromě toho může zázvor zmírnit nevolnost při nevolnosti z pohybu, v těhotenství a při chemoterapii, tvrdí Naidu. Gingeroly obsažené v koření mají antimikrobiální a protiplísňové vlastnosti, což pomáhá v boji proti infekcím a posiluje imunitu. Protizánětlivé látky v zázvoru mohou také zklidnit podrážděnou pokožku, zmírnit menstruační bolesti a snížit bolest kloubů.