Užitečné, léčebné vlastnosti ředkvičky, jak a komu může škodit
Ředkvičky mají vysoký obsah rostlinné vlákniny, éterických olejů, vitaminů skupiny B a PP, mikro a makroživin, jako je draslík, vápník, fosfor, hořčík a železo.
Ředkvičky posilují imunitu. Díky přítomnosti velkého množství éterických olejů (zejména hořčičného) ředkvička zahřívá, zlepšuje krevní oběh, takže je užitečná při nachlazení, virových onemocněních, kašli.
Čerstvé ředkvičky jsou skutečnou studnicí vitaminů, které mnoha lidem na začátku jara chybí. Ti, kdo pravidelně jedí ředkvičky a celkově mají vyváženou stravu, se nemohou bát avitaminózy.
Ředkvičky pomáhají kontrolovat krevní tlak. Díky obsahu vitaminu PP, draslíku a hořčíku jsou ředkvičky užitečné pro posílení cév, což snižuje krevní tlak. Pro svůj nízký obsah kalorií je ředkvička užitečná při obezitě, nadváze, což nepřímo přispívá ke snížení krevního tlaku a zlepšení metabolismu cholesterolu. Kromě toho normalizuje činnost trávicího traktu. Vysoký obsah vlákniny a vody pomáhá střevům při zácpě.
Ředkvička prospívá nervovému systému – vitaminy skupiny B normalizují činnost mozku a periferního nervového systému.
Ředkvičky na hubnutí
Zelenina, jako jsou ředkvičky, se pro svůj nízký obsah kalorií nazývá „negativní“ potravina. Patří sem také zelený salát, celer a brokolice. Tyto potraviny se tak nazývají proto, že mají tak nízký obsah kalorií, že tělo může na jejich trávení spotřebovat více energie, než kolik jí při konzumaci získá.
Ředkvičky mají navíc hodně vody a vlákniny a tato kombinace umožňuje normalizovat trávení a zbavit se nadměrného zadržování tekutin v těle.
V jakých případech mohou být ředkvičky škodlivé
Ředkvičky mohou škodit tím, že díky vysokému obsahu silic mohou dráždit sliznice. Éterické oleje jsou na jedné straně prospěšné, ale na druhé straně mohou u některých lidí zhoršit trávení. Proto je vhodné sledovat, jak tělo na ředkvičky reaguje.
V některých případech je možná individuální nesnášenlivost ředkviček.
Při zhoršení onemocnění jater, slinivky břišní, trávicího traktu je lepší ředkvičky nekonzumovat.
Přínos ředkviček pro zdraví žen
Konzumace ředkviček zabraňuje vzniku rakoviny, podporuje zdraví dělohy, zlepšuje náladu, zabraňuje vzniku křečových žil. Zelenina zlepšuje metabolismus, pomáhá v boji s nadváhou, tvoří zdravou střevní mikroflóru, zbavuje zácpy, pomáhá odstraňovat nadbytečný cholesterol, ředí krev. Masky z ředkvičky hydratují pokožku, zlepšují vyhlazení pleti.
Výhody ředkviček pro muže
- Ředkvička snižuje riziko vzniku řady nádorových onemocnění, zabraňuje například vzniku adenomu prostaty u mužů.
- Ředkvička posiluje organismus, účinně ho čistí od nahromaděných toxinů a škodlivin.
- Posiluje kostní základnu a svalovou tkáň sportovců a osob vykonávajících fyzickou práci.
- Díky salicylátům mohou ředkvičky neutralizovat svalovou bolest a napětí po tréninku.