Jak připravit kuřecí prsa dokonale šťavnatá: budou se vám rozplývat na jazyku

Foto: z veřejných zdrojů

Řekneme vám, co musíte udělat

Kuřecí prsa jsou často suchá a málo křehká. Pokud však znáte několik jednoduchých triků, bude šťavnaté, křehké a doslova se vám rozplyne v ústech. Jak připravit kuřecí prsa, aby byla dokonale šťavnatá a křehká, radí RBC-Ukrajina.

Proč jsou kuřecí prsa suchá

Prsa téměř neobsahují tuk a jsou velmi rychle hotová. Pokud se převaří i po 2-3 minutách, je tvrdé jako podrážka. Hlavním pravidlem je tedy příliš ho nevysušit.

Většina kuchařů nemá příliš v oblibě vaření právě prsíček, protože je těžké je udělat křehké a šťavnaté. Zvláště pokud vaříte dietní pokrm bez přidání tuku.

Jak správně uvařit kuřecí prsa

Pravidlo 1

Nikdy nevařte kuřecí prsa přímo z lednice. Maso nechte alespoň 20 minut odpočívat při pokojové teplotě a teprve potom začněte péct nebo smažit. Pokud toto pravidlo nedodržíte, maso se upeče nerovnoměrně, například uvnitř bude měkké a na okrajích suché.

Pravidlo 2

Použijte fólii. Pokud chcete vařit jen prsa pro dietní pokrm, vařte maso ve fólii. Prsa očistěte od fólie, tuku, žil a kostí. Osolte a přidejte oblíbené koření. Maso pevně zabalte do alobalu, konce srolujte.

Vhoďte do horké osolené vody a vařte 10 minut. Vypněte oheň a nechte ho v hrnci 30-40 minut – tak se díky teplu dodělá. To je vše, maso můžete nakrájet na saláty nebo jiný pokrm.

Pravidlo 3

Použijte marinádu na bázi jogurtu nebo kefíru s kořením. Můžete si připravit marinádu z olivového oleje s citronovou omáčkou a česnekem. Pokud máte rádi něco pikantního, zvolte marinádu, jako je tato: sójová omáčka s medem a hořčicí.

Pravidlo 4

Zkuste vařit prsa se suchou solí. Jednoduše maso potřete solí a nechte ho 25-3 minuty odležet. Sůl pomůže udržet vlhkost uvnitř.

Pravidlo 5

Vařte na mírném ohni. Při vysokých teplotách se prsa velmi rychle vysuší. Proto je nejlepší smažit na střední teplotě a péct při 170-180 stupních Celsia.

Nepřehánějte to – uvnitř upečeného masa by měla být teplota 72 stupňů. Pokud nemáte teploměr, podívejte se na barvu: maso by mělo být bílé a stále šťavnaté.

Pravidlo 6

Po upečení nechte maso odpočinout. Například po 7-10 minutách pečení ho zabalte do alobalu. Šťáva se rovnoměrně rozdělí a maso bude křehké.

Recept na šťavnatá kuřecí prsa

Složení:

  • 2 kuřecí prsa
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 polévková lžíce citronové šťávy
  • 2 stroužky česneku
  • Sůl, pepř, koření – podle chuti

Příprava:

  1. Prsa marinujte 30 minut v oleji, citronu, česneku a koření.
  2. Rozehřejte pánev nebo troubu na středně vysokou teplotu.
  3. Prsa opékejte 4-5 minut z každé strany nebo pečte 18-20 minut.
  4. Před krájením zabalte do fólie a nechte 5 minut odpočívat.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - DOMÁCÍ CUKRÁRNA Miroslava Surmová