Koblihy podle tohoto receptu jsou tak chutné, že ani nestihnou vychladnout.
Chutné domácí koblihy jsou tak lahodné, že jim nelze odolat ani při dietě. Příprava těsta je velmi snadná a vyjde hned napoprvé. Hotové výrobky můžete polít polevou nebo naplnit marmeládou – vše je omezeno jen vaší fantazií.
Tvarohové koblihy – recept jako v dětství
Kynuté těsto na koblihy je měkké a poddajné, takže se z něj velmi snadno tvarují „bagety“. Rychle se hněte a nelepí se na ruce. Z uvedeného množství výrobků získáte asi 20 kusů.
Složení:
- mouka – 450 g;
- mléko – 250 g;
- sušené droždí – 1 polévková lžíce;
- cukr – 3 polévkové lžíce;
- sůl – špetka;
- vanilin – špetka;
- slunečnicový olej – 3 lžíce na těsto + 400 ml na smažení;
- moučkový cukr – 25 g.
Příprava:
- Zahřejte mléko na pokojovou teplotu. Smíchejte ho s droždím a cukrem. Necháme na teplém místě 10 minut kynout.
- Mouku prosejeme přes síto. Vmíchejte ji do těsta. Přidejte vanilku, sůl a máslo. Hněťte těsto, dokud není pevné a nelepí se, asi 10 minut. Nechte těsto 1 hodinu kynout na teplém místě, aby se jeho objem zdvojnásobil.
- Těsto rukama zploštíme a vytvarujeme z něj zploštělé kynuté koblihy s otvorem uprostřed. Na pánvi rozehřejte 400 ml oleje a koblihy smažte po dobu 2-3 minut. Poté je položte na papírové utěrky, aby se vstřebal přebytečný tuk. Po vychladnutí moučník posypeme moučkovým cukrem.
- Pokud připravujete koblihy s náplní, udělejte na boku jeden vpich a výrobky naplňte cukrářským sáčkem nebo injekční stříkačkou.