Je bezpečné uchovávat potraviny ve fólii: zjištěná skrytá zdravotní rizika

Foto: z otevřených zdrojů

Na první pohled se zdá, že fólie chrání výrobky před vnějšími vlivy, ale ve skutečnosti nebezpečí existuje.

Jsme zvyklí používat hliníkovou fólii k uchovávání zbytků jídla v lednici, ale to může mít neblahé zdravotní následky, varuje publikace Tasting Table.

Na první pohled se zdá, že fólie chrání potraviny zvenčí, ale ve skutečnosti je to, co ohrožuje lidské zdraví, velmi mikroskopické a pouhým okem to není vidět. Mluvíme o nebezpečných bakteriích.

Je třeba si uvědomit, že když zabalíme zbytky pizzy nebo kuřete do fólie, nevytvoří se kolem výrobku vzduchotěsné prostředí, což znamená, že neviditelné bakterie, které způsobují otravu jídlem, se mohou množit.

Fólie nemá absorpční vlastnosti, jinými slovy, nepřiléhá k jiným povrchům, a proto není možné vytvořit zcela vzduchotěsné prostředí, ať je potravina zabalena jakkoli pečlivě. V malých mezerách mezi fólií a potravinou se mohou množit nebezpečné bakterie, jako je Staphylococcus aureus, endemický půdní bacil a bakterie způsobující botulismus a listeriózu.

Mezitím se uvádí, že při správném skladování výrobků se riziko bakteriální kontaminace výrazně snižuje. Proto je lepší místo fólie volit vzduchotěsné nádoby, například skleněné nebo vyrobené z bezpečného plastu. Vhodné jsou také sáčky na zip nebo jiné sáčky – hlavní je, aby měly spolehlivé zapínání. Ideálním řešením je vakuová balička.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - DOMÁCÍ CUKRÁRNA Miroslava Surmová