Používá se nejen k přípravě salátů, ale často se přidává i do pečiva, aby bylo vzdušnější a vláčnější.
Majonéza je jednou z nejoblíbenějších omáček. Používá se nejen k přípravě salátů, ale často se přidává i do pečiva, aby bylo vzdušnější a vláčnější. Tradičně se do majonézy přidávají vejce, ale kuchařská blogerka Olga Golovina ukázala, jak připravit lahodnou omáčku bez této přísady. O svůj recept se podělila na Instagramu.
Majonéza bez vajec
Složení:
- Solanka ze zeleného hrášku – 50 ml;
- sůl – špetka;
- cukr – špetka;
- citronová šťáva – 1 lžička;
- hořčice – 1/2 lžičky;
- česnek – 2 stroužky;
- olej – 160-170 ml.
Příprava:
- Nalijte nálev ze zeleného hrášku do hluboké mísy, přidejte sůl, cukr, hořčici a citronovou šťávu, rozšlehejte mixérem do pěny.
- Do téže mísy postupně přilévejte rostlinný olej a neustále pracujte s mixérem.
- Čím více oleje, tím hustší majonéza bude.
- Na konci vaření přidejte pár stroužků česneku pro bohatší chuť. Lze to však udělat podle potřeby.