Grilovaný salát se sýrem Halloumi

Foto: z veřejných zdrojů

Salát podávejte ihned po uvaření, dokud je sýr ještě teplý.

Listová zelenina, jako je špenát, mangold, rukola, listová kapusta, hořčice a hlávkový salát, patří mezi potraviny s největším obsahem živin. Jsou bohaté na vitaminy A, K, kyselinu listovou, vápník, železo a mnoho fytonutrientů.

Grilovaný salát Haloumi obsahuje velkou porci listové zeleniny, kterou skvěle doplňuje slaný plátek sýra. I když má tento sýr vyšší obsah nasycených tuků a sodíku, může se hodit do vyváženého jídelníčku, zejména pokud se použije jako příloha.

Recept

Složení:

  • 200 g sýra halloumi
  • 1 okurka
  • 1 rajče
  • 1/2 červené cibule
  • 1/2 červené papriky
  • 1/2 šálku oliv (mohou být černé nebo zelené)
  • listy hlávkového salátu (rukola, míchaný salát, špenát nebo jakýkoli jiný)
  • olivový olej – 1-2 lžíce (na potření sýra)
  • šťáva z 1/2 citronu
  • 1 lžička medu (nepovinné)
  • sůl a pepř podle chuti
  • sušené oregano nebo jiné bylinky k dochucení

Příprava:

  1. Omyjte a nakrájejte zeleninu a nakrájejte halloumi peace na 1 cm silné plátky. Plátky potřete z obou stran olivovým olejem.
  2. Rozehřejte gril nebo grilovací pánev na střední teplotu, položte plátky a opékejte je 2-3 minuty z každé strany dozlatova. Sýr by měl být z obou stran opečený.
  3. V míse nebo na talíři smíchejte salátové listy, zeleninu (okurku, rajče, papriku, cibuli) a olivy. Do salátu přidejte sýr halloumi nakrájený na plátky.
  4. Na zálivku smíchejte olivový olej, citronovou šťávu, med, sůl a pepř. Podle potřeby můžete přidat sušené oregano nebo jiné bylinky. Salát přelijte zálivkou a jemně promíchejte.
  5. Salát podávejte ihned po uvaření, dokud je sýr ještě teplý.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - DOMÁCÍ CUKRÁRNA Miroslava Surmová