Při nákupu másla se mnoho lidí ptá, zda je přírodní, nebo ne.
V obchodech je běžně k dostání máslo, které ve skutečnosti není přírodní, ale jeho cena se podobá pravému. Zde je několik užitečných metod, které vám pomohou tento výrobek zkontrolovat.
Při nákupu másla se mnoho lidí ptá, zda je přírodní. Zde je pět jednoduchých metod, které vám to pomohou zjistit.
První metodou je rozehřátí pánve a vložení másla na ni. Pokud je přírodní, rychle se rozpustí, ale pomazánka začne „střílet“ a pěnit. Je to způsobeno rozdílnou strukturou a složením výrobků: přírodní máslo obsahuje více mléčných tuků, zatímco pomazánkové máslo obsahuje vodu a rostlinné tuky.
Dalším způsobem kontroly je použití mrazničky. Je třeba dát máslo na hodinu do mrazáku, pak ho vyndat a zkusit namazat na chleba. Přírodní máslo se bude drobit, zatímco pomazánkové nebo margarín zůstane měkké a snadno se roztírá.
Třetí metodou je použití vařící vody. Naplňte sklenici horkou vodou a ponořte do ní kousek másla. Přírodní máslo se pomalu rozpustí a voda získá mléčnou barvu. Nepřírodní máslo bude plavat okamžitě a barva vody se nezmění.
Přírodnost másla lze určit také podle jeho barvy a obsahu vlhkosti. Po vyjmutí z mrazničky se na povrchu objeví kapičky vlhkosti. Po určité době při pokojové teplotě získá výrobek žlutou barvu, což značí, že je přírodní.
Poslední metodou je zahřívání másla. Je třeba rozpustit malé množství másla až k varu. Měli byste si všimnout malých černých částeček usazujících se na dně – to je známka toho, že olej je pravý.