Je skvělý pro lidi, kteří špatně snášejí mléčné výrobky.
Bylinkový krémový sýr je vynikající a hodí se zejména ke krekrům nebo croissantu. Existuje však i zdravější varianta než náhrada smetanového sýra. Poskytne totiž velké množství bílkovin.
Smetanový sýr – recept bez mléka
Složení:
- Jeden šálek kešu oříšků;
- jeden a půl šálku vody;
- jeden blok tofu;
- jeden stroužek česneku;
- šťáva z poloviny citronu;
- 1 lžička miso pasty;
- 1 lžička dijonské hořčice;
- 1 lžička sušeného česneku;
- půl šálku výživného droždí;
- trochu olivového oleje;
- špetka kurkumy;
- sůl a pepř;
- nakrájená zelená cibulka.
Příprava:
- Kešu oříšky namočte do vroucí vody a přikryjte utěrkou alespoň na 15 minut. Poté je rozmixujte v mixéru se všemi přísadami kromě cibule. Měli byste získat dokonale homogenní směs.
- V této fázi přidejte zelenou cibulku – podle vaší chuti.
- Ačkoli struktura může vypadat jako sekaná, nelekejte se – musí ještě ztuhnout. Smetanový sýr dejte na hodinu nebo přes noc do lednice.
- Během této doby získá důvěrně známou strukturu, kterou je tak příjemné namazat na opečený toast.
Ti, kdo ho ochutnali, tvrdí, že chutná velmi podobně jako původní sýr.