Co se stane, když budete jíst okurky každý den: 7 „zázračných vlastností“ jsou jmenovány

Foto: z otevřených zdrojů

Okurky posilují zejména kosti.

Okurky jsou velmi výživné, obsahují mnoho důležitých vitamínů, minerálů a velké množství vody. Díky tomu pomáhají předcházet dehydrataci. Kromě toho mají nízký obsah kalorií a jsou téměř bez tuku, cholesterolu a sodíku, píše server verywellhealth.com.

Co se stane, když budete jíst okurky každý den – 7 výhod

Zde jsou uvedeny zdraví prospěšné účinky okurek:

  • Pomáhají udržovat vodní rovnováhu. Okurky obsahují 96 % vody, což je srovnatelné se salátem. Je to skvělý způsob, jak si udržet hydrataci.
  • Posilují kosti. Okurky jsou bohaté na vitamin K, který je důležitý pro zdraví kostí. Studie prokázaly, že nízká hladina vitaminu K je spojena se zvýšeným rizikem zlomenin.
  • Snižují riziko vzniku rakoviny. Okurky obsahují polyfenoly, rostlinné sloučeniny s antioxidačními vlastnostmi nazývané lignany. Mají řadu příznivých účinků, včetně snížení rizika vzniku některých druhů rakoviny. Studie prokázaly, že ženy po menopauze, které konzumovaly více lignanů, měly nižší úmrtnost na rakovinu prsu a další příčiny.
  • Podporují zdraví srdce. Okurky obsahují flavonoidy, fytonutrienty, které jsou prospěšné pro kardiovaskulární systém.
  • Regulují hladinu cukru v krvi. Okurky mají antihyperglykemické účinky – pomáhají snižovat hladinu glukózy v krvi. To je důležité zejména pro lidi s cukrovkou, kteří mají zhoršenou tvorbu a využití inzulinu. Okurky mohou být užitečnou součástí diabetické diety.
  • Snižují zánět. Okurky jsou známé svými protizánětlivými účinky, zejména při vnější aplikaci. Lidé často používají plátky okurky ke snížení otoků pod očima nebo ke zklidnění pokožky po spálení sluncem. Studie ukazují, že protizánětlivé účinky okurky souvisejí s inhibicí některých enzymů a ovlivňováním buněčných signálních drah.
  • Podpora zdravé pokožky. Konzumace okurek pomáhá snižovat výskyt kožních vyrážek a infekcí. Mají čisticí účinek, zklidňují podráždění (včetně spálenin od slunce), ochlazují pokožku a snižují otoky.

Proto je dobré okurky jíst. Přes všechny příznivé vlastnosti by však někteří lidé měli konzumaci okurek omezit nebo úplně vyloučit, pokud mají: zažívací problémy, poruchy srážlivosti krve, alergie.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - DOMÁCÍ CUKRÁRNA Miroslava Surmová