Tento pokrm se možná stane vaším oblíbeným
Když chcete něco lehkého, svěžího a přitom sofistikovaného, je ideální salát z červených ryb.
Tento recept je skutečným gastronomickým dílem, které v sobě spojuje účelnost, křehkost a rafinovanou úpravu. Skvěle se hodí k romantické večeři, na slavnostní stůl nebo ke zdravému obědu s restaurační náladou. Foodbloger foodblog_kristi se podělil o svůj recept, který vypadá jako z jídelního lístku nóbl podniku, ale je hotový za méně než 15 min.
Recept
Složení
Hlavní složky
- Směs salátových listů (ledový salát, rukola, špenát – vyberte si svůj oblíbený) 100 g
- Lehce solená červená ryba (losos, pstruh nebo losos) 150 g
- Okurka 1ks.
- Cherry rajčata 4 ks.
- Smetanový tvaroh 100 g
- Sezamová semínka 1 polévková lžíce
Dresink
- Med 1 lžička
- Hořčičná semínka 1 lžička.
- Citronová šťáva 1 lžička
- Rostlinný olej 2 polévkové lžíce
- Sůl 1/3 lžičky l
- Balzamiková omáčka
Příprava
- Okurku a rajčata nakrájejte na tenké plátky.
- Lehce osoleného lososa nebo pstruha nakrájejte na tenké proužky nebo malé kostičky – podle chuti. Nezapomeňte: ryba musí být čerstvá a kvalitní, bez nadměrné vlhkosti.
- V samostatné misce smíchejte med, hořčici, citronovou šťávu, rostlinný olej a sůl. Dobře promíchejte metličkou nebo vidličkou, aby byl dresink homogenní.
- Smíchaný salát dejte na velký talíř nebo do hluboké salátové mísy, navrch dejte okurku, rajčata, kousky červené ryby.
- Po malých porcích nebo lžičkou přidejte smetanový sýr (můžete tvořit malé „kuličky“).
- Zalijte dresinkem a lehce promíchejte (můžete použít pouze dno, aby sýr a ryba držely tvar).
- Posypte sezamovými semínky a případně přidejte trochu balzamikové omáčky pro estetiku a vyváženost chutí.
Tipy:
- Přidejte avokádo – pro krémovou texturu a prospěšné účinky.
- Pokud chcete vydatnější verzi, přidejte vařené vejce nebo vařenou quinou.
- Na večírek – salát podávejte v kremrolích nebo na topinkách jako kanapky.
Salát s červenou rybou je ten vzácný případ, kdy je zdravá úroveň chutná a krásná. Takový pokrm se může stát vaším oblíbeným nejen na svátky, ale i v běžném každodenním menu. Nepotřebuje žádné kulinářské dovednosti, ale určitě potěší hosty i blízké.