Růžičková kapusta ve smetanové omáčce – příklad toho, jak se známý a podceňovaný zeleninový pokrm může stát gastronomickým objevem.
Zapomeňte na vše, co jste věděli o růžičkové kapustě. Většina z nás si myslela, že je hořká a nechutná. Je však načase dát jí druhou šanci.
Tento recept od kuchaře Alexandra Ogorodnika přesvědčí i ty nejzarytější skeptiky. Kombinace jemné struktury, křupavé slaniny, smetanové omáčky a voňavých sýrových lupínků je skutečnou explozí chutí. Tento pokrm je ideální pro útulnou domácí večeři nebo jako úžasná příloha na slavnostní tabuli. Jeho příprava je navíc rychlá a snadná.
Recept
Složení
- Růžičková kapusta 500 g
- Slanina 100 g
- Česnek 1 stroužek
- Cibule ½ ks.
- Bílé suché víno 50 ml
- Dvojitá smetana 100-150 ml
- Sůl
- Pepř
K podávání
- Parmezánové lupínky
- Čerstvá petržel (nebo mikrozelená petržel)
Příprava
- Ořízněte spodní část zelí a odstraňte horní listy, pokud jsou poškozené. Zelí rozkrojte na polovinu.
- Vařte 2-3 minuty ve vroucí osolené vodě. Důležité: zelí nepřevařujte, mělo by být mírně křupavé.
- Zelí přendejte do mísy se studenou vodou. Zachováte tak zářivě zelenou barvu a hustou strukturu.
- Slaninu nakrájejte na kostičky. Smažte ji na studené pánvi na mírném ohni – postupně se rozpustí tuk a bude dokonale křupavá.
- Ke slanině přidejte nadrobno nakrájenou cibuli. Chvíli smažte a pak přidejte česnek. Opatrně promíchejte, aby se česnek nepřipálil.
- Do pánve přidejte kapustu. Smažte dozlatova – tím zkaramelizují přírodní cukry a dodají kapustě hloubku chuti.
- Přilijte bílé víno. To pozvedne všechny chutě ze dna pánve a dodá pokrmu příjemnou kyselost. Vařte 1-2 minuty v páře.
- Přilijte smetanu a dochuťte solí a pepřem. Vařte další 1 minutu, dokud omáčka mírně nezhoustne.
Parmezánové chipsy
- Nastrouhejte parmezán (nebo jiný sýr) a na pergamen rozložte malá kolečka.
- Pečeme při 180 °C 8-10 minut dozlatova.
- Po vychladnutí získáte křupavé tvarohové lupínky, které pokrm ozvláštní.
- Na talíř položte růžičkovou kapustu ve smetanové omáčce, posypte ji tvarohovými lupínky a ozdobte čerstvými bylinkami.
Růžičková kapusta ve smetanové omáčce je příkladem toho, jak se známý a podceňovaný zeleninový pokrm může stát gastronomickým objevem. A díky jednoduchým tipům profesionálního kuchaře je to navíc velmi snadné. Vyzkoušejte ho a možná se stane vaším novým zeleninovým favoritem sezony.