Růžičková kapusta ve smetanové omáčce: jednoduchý recept na chutný pokrm

Foto: z otevřených zdrojů

Růžičková kapusta ve smetanové omáčce – příklad toho, jak se známý a podceňovaný zeleninový pokrm může stát gastronomickým objevem.

Zapomeňte na vše, co jste věděli o růžičkové kapustě. Většina z nás si myslela, že je hořká a nechutná. Je však načase dát jí druhou šanci.

Tento recept od kuchaře Alexandra Ogorodnika přesvědčí i ty nejzarytější skeptiky. Kombinace jemné struktury, křupavé slaniny, smetanové omáčky a voňavých sýrových lupínků je skutečnou explozí chutí. Tento pokrm je ideální pro útulnou domácí večeři nebo jako úžasná příloha na slavnostní tabuli. Jeho příprava je navíc rychlá a snadná.

Recept

Složení

  • Růžičková kapusta 500 g
  • Slanina 100 g
  • Česnek 1 stroužek
  • Cibule ½ ks.
  • Bílé suché víno 50 ml
  • Dvojitá smetana 100-150 ml
  • Sůl
  • Pepř

K podávání

  • Parmezánové lupínky
  • Čerstvá petržel (nebo mikrozelená petržel)

Příprava

  1. Ořízněte spodní část zelí a odstraňte horní listy, pokud jsou poškozené. Zelí rozkrojte na polovinu.
  2. Vařte 2-3 minuty ve vroucí osolené vodě. Důležité: zelí nepřevařujte, mělo by být mírně křupavé.
  3. Zelí přendejte do mísy se studenou vodou. Zachováte tak zářivě zelenou barvu a hustou strukturu.
  4. Slaninu nakrájejte na kostičky. Smažte ji na studené pánvi na mírném ohni – postupně se rozpustí tuk a bude dokonale křupavá.
  5. Ke slanině přidejte nadrobno nakrájenou cibuli. Chvíli smažte a pak přidejte česnek. Opatrně promíchejte, aby se česnek nepřipálil.
  6. Do pánve přidejte kapustu. Smažte dozlatova – tím zkaramelizují přírodní cukry a dodají kapustě hloubku chuti.
  7. Přilijte bílé víno. To pozvedne všechny chutě ze dna pánve a dodá pokrmu příjemnou kyselost. Vařte 1-2 minuty v páře.
  8. Přilijte smetanu a dochuťte solí a pepřem. Vařte další 1 minutu, dokud omáčka mírně nezhoustne.

Parmezánové chipsy

  • Nastrouhejte parmezán (nebo jiný sýr) a na pergamen rozložte malá kolečka.
  • Pečeme při 180 °C 8-10 minut dozlatova.
  • Po vychladnutí získáte křupavé tvarohové lupínky, které pokrm ozvláštní.
  • Na talíř položte růžičkovou kapustu ve smetanové omáčce, posypte ji tvarohovými lupínky a ozdobte čerstvými bylinkami.

Růžičková kapusta ve smetanové omáčce je příkladem toho, jak se známý a podceňovaný zeleninový pokrm může stát gastronomickým objevem. A díky jednoduchým tipům profesionálního kuchaře je to navíc velmi snadné. Vyzkoušejte ho a možná se stane vaším novým zeleninovým favoritem sezony.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - DOMÁCÍ CUKRÁRNA Miroslava Surmová