Foto: z veřejných zdrojů
Zde jsou některé potraviny, kterým bychom se podle odborníků měli vyhýbat
Ačkoli se může zdát, že čokoládové bonbony nebo chipsy jsou ideálním doplňkem k alkoholu, tato kombinace může způsobit nepříjemné pocity.
Sotva nejoblíbenější kombinací jídla a alkoholu je sýr a víno. Ne vždy však na večírcích nebo útulných setkáních s přáteli konzumujeme právě obojí. Vanita Jainová, zakladatelka společnosti The Perfect Pour (poradenství v oblasti vína, lihovin a životního stylu), říká, že je důležité nepřehánět to ani s jedním – s pitím ani s jídlem.
Většina lidí podle ní zapomíná, že smažená jídla a tvarohové pizzy konzumované s nápoji jsou příčinou tuku a zdravotních problémů. Mezi věci, kterým je třeba se vyhnout, patří podle Jaina jídla s vysokým obsahem sodíku a kořeněná a tučná jídla, která mohou způsobovat nepříjemné pocity a zvyšovat kyselost. Uvádí, že udržování hydratace a výběr potravin bohatých na živiny, jako je ovoce a zelenina, dodává tělu palivo potřebné ke zpracování alkoholu.
Sníst před večírkem jednoduchý salát je jako jít ven s prázdným žaludkem. Dbejte na to, aby pokrm obsahoval bílkoviny, jejichž trávení trvá déle, protože to zpomalí nárůst alkoholu v krvi.
Zde jsou některé potraviny, kterým bychom se podle odborníků měli vyhnout.
Chléb
Cítíte nafouklý žaludek poté, co jste si dali sklenici piva a snažili se ji celou sníst s chlebem? Podle doktora Prashanta Mistriho, fyzioterapeuta a odborníka na výživu, konzumace chleba s pivem ve skutečnosti dehydratuje organismus, protože játra nejsou schopna zpracovat alkohol a nakonec může dojít ke zvracení, protože se tělo snaží zbavit toxinů, které nedokáže strávit.
Čokolády
Denní konzumace trochy hořké čokolády je považována za prospěšnou pro srdce a má řadu dalších zdravotních výhod, ale když ji zkombinujete s alkoholem, účinek není vůbec stejný, říká Mistri. Podle odborníka na výživu může být ve skutečnosti škodlivá pro střevní sliznici. Stejně jako jiné kyselé potraviny může i kakao v čokoládě způsobovat gastrointestinální problémy.
Čočka nebo fazole
Fazole a čočka jsou dobrým zdrojem železa a jejich konzumace jako součást jídla je zdravá. Tyto luštěniny však nejsou vhodnou kombinací s alkoholem, říká Mistri. Fazole jsou těžko stravitelné, a když k nim přidáme alkohol, vznikne ve střevech katastrofa. Chemické reakce, které probíhají, vytvářejí překážku ve vstřebávání železa.
Kofein
Kofein může maskovat tlumivé účinky alkoholu, což způsobuje, že pijáci zvyšují dávky alkoholických nápojů, aniž by si to uvědomovali. V důsledku toho je pravděpodobnější, že se člověk opije, ale včas to nepocítí.
Slané potraviny
Slaná jídla, jako jsou hranolky, vás mohou dehydratovat a donutit vás vypít sklenku vína navíc. Až si příště vyrazíte do společnosti s přáteli, vynechejte hranolky a dejte si raději pečené kuře nebo zeleninu.