Jak užitečné jsou makadamové ořechy: odborník na výživu odhalil hlavní výhody

Foto: z otevřených zdrojů

Tento máslový, sladký ořech má co nabídnout a rozhodně stojí za to ho zařadit do svého jídelníčku.

Makadamové ořechy jsou krémové, máslové a plné živin. Tyto ořechy se často přidávají do sušenek, ale nabízejí toho mnohem víc.

Odbornice na výživu Marissa Meshulamová upozornila, že makadamové ořechy jsou považovány za protizánětlivou potravinu s řadou zdraví prospěšných účinků, píše Martha Stewart.

Makadamové ořechy obsahují flavonoidy a tokotrienoly, což jsou antioxidační sloučeniny. Podle Meshulama antioxidanty bojují proti volným radikálům, které způsobují poškození buněk a záněty.

Ořechy jsou bohaté na „dobré“ mononenasycené tuky, které tlumením zánětlivých proteinů snižují zánět. To je důležité, protože nadměrný dlouhodobý zánět může poškozovat DNA a zvyšovat riziko chronických onemocnění, jako jsou například srdeční choroby.

Podle Meshulama mononenasycené tuky snižují hladinu „špatného“ cholesterolu. To je pozoruhodné, protože vysoká hladina cholesterolu může zvyšovat riziko srdečních onemocnění.

Tyto ořechy také podporují zdraví mozku. „Mozek se skládá převážně z tuků, takže konzumace potravin bohatých na zdravé tuky, jako jsou ty obsažené v makadamových ořeších, pomáhá podporovat zdraví mozku,“ vysvětlil Meshulam.

Dodala, že makadamové ořechy obsahují také vitamin E. Tato důležitá živina může zpomalit nebo zabránit neurodegenerativním onemocněním mozku, včetně Alzheimerovy choroby.

Makadamové ořechy prospívají i střevům. „Makadamové ořechy jsou zdrojem rozpustné vlákniny, která slouží jako prebiotikum pro střevní bakterie, což znamená, že pomáhá vyživovat prospěšné mikroby ve střevech,“ řekl Meshulam.

Zdraví prospěšná je tedy denní porce 10-12 makadamových ořechů.

Jak jíst makadamové ořechy

Makadamové ořechy se používají samostatně, jako poleva a do pečiva. Tento ořech je všestranně použitelný v mnoha receptech . Hodí se do dezertů, pečeného chleba, polévek a salátů a dokonce i k masu.

Můžete také použít makadamiový olej. Podle Meshulama má makadamiový olej opačný účinek, protože má relativně nízký obsah omega-6 mastných kyselin a vysoký obsah protizánětlivých tuků. Můžete jím zálivku salátu.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - DOMÁCÍ CUKRÁRNA Miroslava Surmová