Foto: z veřejných zdrojů
Jakmile to jednou zkusíte, budete to dělat vždycky
Zkušení kuchaři se někdy uchylují k neobvyklému triku: před smažením brambory předem zmrazí. Navzdory své účinnosti je toto kulinářské know-how široké veřejnosti stále málo známé.
Použijte tuto metodu a známé pokrmy z brambor vás překvapí novou, výjimečnou chutí.
Trik spočívá v tom, že brambory zmrazené před smažením si uvnitř zachovají jemnou strukturu a zároveň se pokryjí chutnou křupavou kůrkou.
Ledový film, který se vytvoří během zmrazování, zřejmě chrání dužinu před vysušením a díky rychlému odpařování vlhkosti na začátku smažení je povrch brambor rovnoměrně a stejnoměrně propečený.
- Brambory nejprve pečlivě oloupejte, opláchněte pod vodou a nakrájejte na tenká brčka.
- Jakmile je nakrájíte, ihned je ponořte do studené vody, jinak rychle ztmavnou a ztratí svůj chutný vzhled.
- Mezitím si připravte roztok: ve sklenici vody rozmíchejte po lžíci soli a cukru a pak ho přidejte do nádoby s bramborami.
- Asi po 20 minutách se voda zakalí – to znamená, že se z hlíz uvolnil přebytečný škrob.
- Poté brambory vyjměte, položte je na papírové utěrky a důkladně je osušte.
- Když jsou slámky úplně suché, přendejte je do sáčku a dejte do mrazáku, dokud úplně nezmrznou.
Na smažení rozehřejte na pánvi rostlinný olej – měl by být asi centimetr vysoký. Brambory smažte 7-8 minut na prudkém ohni, dokud nezhnědnou.
Hotový pokrm dejte na talíř a podávejte s kečupem – je to skvělý doplněk k hamburgerům nebo masovým pokrmům.