Šokující pravda o oblíbené náhražce cukru, o které jste nevěděli

Foto: z veřejných zdrojů

Ukazuje se, že náhražky mohou být škodlivější než cukr

V současné době je k dispozici mnoho náhražek cukru, které jsou zcela bez kalorií a jsou komerčně dostupné, například sukralóza, aspartam a sacharin. Ukazuje se, že náhražky mohou být škodlivější než cukr. Proč tomu tak přesně je, vysvětluje Marca.

Co byste měli vědět o sladidlech

Všechny jsou chemicky zpracovány ze sacharózy neboli stolního cukru. Přestože se používají ke snížení kalorické hodnoty, mohou mít negativní zdravotní účinky.

Studie Institutu pro výzkum cukrovky a obezity Jihokalifornské univerzity ukazuje, jak sacharóza ovlivňuje zdraví.

Proč může sukralóza zvyšovat chuť k jídlu

Sukralóza je bezkalorické sladidlo, které je sladší než cukr, tepelně stabilní a rozpustné ve vodě, proto se používá v nápojích a pečivu. Studie Institutu pro výzkum diabetu a obezity při Jihokalifornské univerzitě zpochybňuje její účinnost při hubnutí a kontrole chuti k jídlu.

Studie se zúčastnilo 75 dospělých ve věku 18 až 35 let s normální hmotností, nadváhou nebo obezitou, kteří se zúčastnili tří sezení, během nichž pili sukralózu, sacharózu nebo vodu, měřili průtok krve mozkem pomocí magnetické rezonance před a po nápojích, přičemž veškerou pozornost zaměřili na hypotalamus, klíčové místo při regulaci hladu.

Výsledky ukázaly, že konzumace sukralózy zvýšila průtok krve v hypotalamu mnohem více než voda nebo sacharóza, což svědčí o silnějším signálu hladu, který je výraznější u lidí se zdravou hmotností, přičemž u obézních lidí nebyl účinek nijak významný.

Sukralóza tedy zvýšila aktivitu mozku v souvislosti s hladem. Ne vše zde zůstalo, protože účastníci experimentu uvedli, že při konzumaci sukralózy pociťovali větší hlad, což vedlo vědce k závěru, že sukralóza neaktivuje hormony způsobující pocit sytosti, ale může zvyšovat chuť k jídlu.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - DOMÁCÍ CUKRÁRNA Miroslava Surmová