Domácí marshmallows: recept na oblíbené sladkosti

Foto: z otevřených zdrojů

Domácí marshmallows nejsou jen dezertem, jsou příjemným procesem, experimentem s barvami a chutí.

Koho by napadlo, že naše oblíbené marshmallow, které obvykle kupujeme v obchodě, si můžeme snadno vyrobit doma bez speciálního vybavení nebo vzácných ingrediencí.

Měkké, vzdušné, s nádechem vanilky a barevné – tato domácí pochoutka se stane nejen ozdobou čajového dýchánku, ale také oblíbeným dezertem dětí i dospělých. Tento recept potvrzuje, že domácí marshmallow jsou jednoduchým kulinářským mistrovským dílem, které zaručeně potěší. Je to také skvělá varianta dárku nebo dekorace dezertů (cupcakes, horké čokolády, dokonce i kávy). Jak ji vyrobit, je popsáno na stránce lypovva.

Recept

Složení:

  • Želatina 10g
  • Voda (na želatinu) 40 ml
  • Cukr 150 g
  • Voda (na sirup) 60ml
  • Vanilkový cukr ½ lžičky
  • Potravinářské barvivo (nepovinné)
  • moučkový cukr
  • Kukuřičný škrob

Příprava

  1. V malé misce smíchejte 10 g želatiny se 40 ml studené vody. Nechte 10-15 minut bobtnat. To je základ, který dodá marshmallow strukturu a pružnost.
  2. V hrnci smíchejte 150 g cukru s 60 ml vody. Postavte na střední teplotu a přiveďte k varu. Po dosažení varu vařte další 2-3 minuty, dokud sirup mírně nezhoustne (ale nezkaramelizuje).
  3. Nabobtnalá želatina se musí zcela rozpustit. To lze provést v mikrovlnné troubě (10-15 s) nebo ve vodní lázni. Dávejte pozor, aby se nerozvařila.
  4. V hluboké míse smíchejte teplý sirup, rozpuštěnou želatinu a ½ lžičky vanilkového cukru. Začněte šlehat mixérem na střední rychlost a postupně ji zvyšujte. Šlehejte 10-12 minut, dokud směs nebude hustá, bílá a velmi vzdušná jako pusinky. Měla by držet svůj tvar.
  5. Hotovou směs můžete rozdělit na několik částí a přidat potravinářské barvivo. Každou část dobře promíchejte – získáte jemné růžové, modré nebo citronové marshmallow.
  6. Formu zakryjte potravinovou fólií a lehce vymažte rafinovaným olejem, aby se marshmallow nelepily. Směs můžete lžící dávat do cukrářského sáčku a vytvářet z ní klobásky, kuličky nebo jen rovnoměrnou vrstvu. Pokud směs rychle tuhne, mírně ji na několik sekund zahřejte v mikrovlnné troubě.
  7. Marshmallow nechte 1,5-2 hodiny v lednici, aby zcela ztuhly.
  8. Smíchejte kukuřičný škrob s moučkovým cukrem (1:1). Nůžkami nebo nožem nakrájejte marshmallows na kousky a obalte je ve směsi, aby se neslepily.
  9. Přendejte do suché sklenice nebo ihned podávejte s kakaem, kávou nebo jednoduše jako samostatnou pochoutku.
  10. Domácí marshmallows lze skladovat ve vzduchotěsné nádobě až 5-7 dní na chladném místě. Nedoporučuje se skladovat v lednici – kvůli vlhkosti by se mohly slepit.

Tipy:

  • Použijte silikonovou stěrku, aby se vám s lepkavou hmotou lépe pracovalo.
  • Místo vanilkového cukru můžete přidat mátový, mandlový nebo pomerančový extrakt.

Domácí marshmallow nejsou jen dezertem, jsou příjemným procesem, experimentem s barvami a chutí a hlavně – bez zbytečných přísad, konzervantů a dochucovadel. Vyzkoušejte je a přesvědčte se, že nejlepší sladkosti se někdy rodí ve vaší vlastní kuchyni.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - DOMÁCÍ CUKRÁRNA Miroslava Surmová