Domácí marshmallows nejsou jen dezertem, jsou příjemným procesem, experimentem s barvami a chutí.
Koho by napadlo, že naše oblíbené marshmallow, které obvykle kupujeme v obchodě, si můžeme snadno vyrobit doma bez speciálního vybavení nebo vzácných ingrediencí.
Měkké, vzdušné, s nádechem vanilky a barevné – tato domácí pochoutka se stane nejen ozdobou čajového dýchánku, ale také oblíbeným dezertem dětí i dospělých. Tento recept potvrzuje, že domácí marshmallow jsou jednoduchým kulinářským mistrovským dílem, které zaručeně potěší. Je to také skvělá varianta dárku nebo dekorace dezertů (cupcakes, horké čokolády, dokonce i kávy). Jak ji vyrobit, je popsáno na stránce lypovva.
Recept
Složení:
- Želatina 10g
- Voda (na želatinu) 40 ml
- Cukr 150 g
- Voda (na sirup) 60ml
- Vanilkový cukr ½ lžičky
- Potravinářské barvivo (nepovinné)
- moučkový cukr
- Kukuřičný škrob
Příprava
- V malé misce smíchejte 10 g želatiny se 40 ml studené vody. Nechte 10-15 minut bobtnat. To je základ, který dodá marshmallow strukturu a pružnost.
- V hrnci smíchejte 150 g cukru s 60 ml vody. Postavte na střední teplotu a přiveďte k varu. Po dosažení varu vařte další 2-3 minuty, dokud sirup mírně nezhoustne (ale nezkaramelizuje).
- Nabobtnalá želatina se musí zcela rozpustit. To lze provést v mikrovlnné troubě (10-15 s) nebo ve vodní lázni. Dávejte pozor, aby se nerozvařila.
- V hluboké míse smíchejte teplý sirup, rozpuštěnou želatinu a ½ lžičky vanilkového cukru. Začněte šlehat mixérem na střední rychlost a postupně ji zvyšujte. Šlehejte 10-12 minut, dokud směs nebude hustá, bílá a velmi vzdušná jako pusinky. Měla by držet svůj tvar.
- Hotovou směs můžete rozdělit na několik částí a přidat potravinářské barvivo. Každou část dobře promíchejte – získáte jemné růžové, modré nebo citronové marshmallow.
- Formu zakryjte potravinovou fólií a lehce vymažte rafinovaným olejem, aby se marshmallow nelepily. Směs můžete lžící dávat do cukrářského sáčku a vytvářet z ní klobásky, kuličky nebo jen rovnoměrnou vrstvu. Pokud směs rychle tuhne, mírně ji na několik sekund zahřejte v mikrovlnné troubě.
- Marshmallow nechte 1,5-2 hodiny v lednici, aby zcela ztuhly.
- Smíchejte kukuřičný škrob s moučkovým cukrem (1:1). Nůžkami nebo nožem nakrájejte marshmallows na kousky a obalte je ve směsi, aby se neslepily.
- Přendejte do suché sklenice nebo ihned podávejte s kakaem, kávou nebo jednoduše jako samostatnou pochoutku.
- Domácí marshmallows lze skladovat ve vzduchotěsné nádobě až 5-7 dní na chladném místě. Nedoporučuje se skladovat v lednici – kvůli vlhkosti by se mohly slepit.
Tipy:
- Použijte silikonovou stěrku, aby se vám s lepkavou hmotou lépe pracovalo.
- Místo vanilkového cukru můžete přidat mátový, mandlový nebo pomerančový extrakt.
Domácí marshmallow nejsou jen dezertem, jsou příjemným procesem, experimentem s barvami a chutí a hlavně – bez zbytečných přísad, konzervantů a dochucovadel. Vyzkoušejte je a přesvědčte se, že nejlepší sladkosti se někdy rodí ve vaší vlastní kuchyni.