Těsto na koláč se připravuje bez přidání mouky, na bázi dýňového pyré s přídavkem ovesných vloček.
Domácí dezert je nejen chutný a voňavý, ale také zdravý. Koláč podávejte s medem, zakysanou smetanou nebo jakýmkoli džemem.
Recept
Složení:
- dýně
- ovesné vločky 200 g
- kuřecí vejce 2 ks
- mléko 50 ml
- cukr 1 polévková lžíce.
- kvásek 1 lžička.
- rostlinný olej 30 g
- sultánky 60 g
- vanilkový cukr 1 polévková lžíce.
- sůl
- moučkový cukr nebo nasekané ořechy
Příprava:
- Dýni oloupejte, nakrájejte na větší kousky a vařte od bodu varu 15 minut. Scedíme a necháme vychladnout.
- Sultánky omyjte, přelijte je vroucí vodou a nechte 10 minut stát. Scedíme a osušíme papírovou utěrkou.
- Dýni vložíme do mísy, přidáme vejce, cukr a ponorným mixérem rozšleháme dohladka, poté přilijeme mléko, rostlinný olej a opět rozšleháme mixérem. Přisypeme ovesné vločky, vanilkový cukr, sůl, prášek do pečiva a stěrkou dobře promícháme. Nechte 15 minut při pokojové teplotě, poté přidejte sultánky a promíchejte.
- Dno a boky zapékací mísy vyložte pergamenem na pečení. Těsto vložte do formy a stěrkou ho urovnejte.
- Pečeme v troubě předehřáté na 180 stupňů 40-45 minut. Koláč necháme ve formě 10 minut vychladnout, poté jej vyjmeme z formy a posypeme moučkovým cukrem nebo drcenými ořechy.