Foto: z veřejných zdrojů
Odborník na výživu poznamenal, že z hlediska prospěšnosti pro organismus si tato ryba v ničem nezadá s oblíbeným lososem.
Nejpodceňovanější rybou, kterou byste rozhodně měli zařadit do svého jídelníčku, je pstruh.
Odbornice na výživu Lauren Manakerová vysvětlila, proč si tato ryba zaslouží místo na vašem talíři, píše Eatingwell. Podle odbornice se jedná o tučnou rybu bohatou na omega-3 mastné kyseliny, které mohou pomoci se vším od snížení zánětů až po podporu zdraví srdce. A obsahuje také bílkoviny, které jsou důležitou živinou pro metabolismus, tvorbu hormonů a výstavbu a obnovu tělesných tkání.
Manaker dodal, že pstruh je zdrojem vitaminu D, látky, která je klíčová pro zdraví kostí a imunitu. Poukazuje také na obsah selenu, který je důležitý pro zdraví štítné žlázy.
Odbornice na výživu upozornila, že při výběru pstruha je třeba zvážit několik věcí. Zaprvé, uzené a sušené verze mají vysoký obsah sodíku. A při nákupu čerstvého pstruha byste se měli podívat na jeho výrobce.
Pstruh je tenčí ryba a vaří se rychleji a rovnoměrněji než losos. Díky tomu je skvělým pokrmem, který lze rychle připravit na sporáku nebo grilu. Má také jemnou chuť, takže je vhodnou volbou pro lidi, kteří chtějí jíst více ryb, ale odrazuje je „rybí“ vůně a chuť.