Spundra je víc než jen maso a řepa
Ukrajinské kulinářské dědictví má mnoho pokrmů, které moderní hospodyně objevuje nově. Patří mezi ně i špundra, jedinečný pokrm s masem v řepném kvasu, který pochází z kozáckých dob. A i když se dnes tento recept na stolech tak často neobjevuje, skuteční gurmáni a znalci autentické kuchyně vědí, že si špundra zaslouží své oživení.
Je to pokrm, který je jednoduchý a rozmarný zároveň: šťavnaté maso, voňavá omáčka z řepného kvasu a lehce nakyslá sladká chuť, která pokrmu dodává charakter. Špundra se doslova rozplývá v ústech a je důstojnou ozdobou běžné večeře i slavnostní hostiny. A jak ji správně uvařit, se dozvíte na stránce diana_kulikovska.
Špundra je zmiňována v kulinářských záznamech z 18.-19. století. Oblíbená byla zejména na levobřežní Ukrajině a mezi kozáky. Základem receptu bylo vždy vepřové maso, řepný kvas a červená řepa a také sádlo nebo špek jako zdroj výživy a chuti. Právě řepný kvas dodával pokrmu neobvyklou chuť a dlouhou trvanlivost. Mimochodem, tehdy se špundra dokonce připravovala dopředu a brala se na cesty.
Jedná se o tradiční ukrajinský pokrm, který je v restauracích téměř nemožné sehnat – domácí příprava vám tak umožní dotknout se skutečného gastronomického dědictví. V jeho chuti se snoubí slané, sladké, obyčejné – právě tato vyváženost činí ukrajinskou kuchyni výjimečnou. Je poměrně levné, výživné a vydatné.
Recept
Složení:
- Vepřové maso 400g
- Červená řepa 250g
- Cibule 2 ks
- Mouka 50 g
- Sádlo nebo sádlo 2-3 lžíce litry
- Kvas z červené řepy 400 ml
- Česnek 2-3 stroužky
- Sůl
- Černý pepř
- Vavřínový list
- Voňavý pepř
- Sušený tymián
Příprava:
- Na kvas: Oloupejte 2-3 středně velké řepy, nakrájejte je na plátky, zalijte 1 litrem převařené vychlazené vody, přidejte kousek žitného chleba nebo trochu cukru. Přikryjeme gázou a necháme na teplém místě 3-5 dní. Po vykvašení scedíme. Skladujte v chladničce.
- Vepřové maso nakrájíme na středně velké kousky, obalíme v mouce a osmažíme na rozehřátém sádle dozlatova. Přendejte do hluboké pánve nebo kotlíku.
- Cibuli nakrájejte na půlkolečka, přidejte k masu a společně osmažte doměkka.
- Do nádoby přidejte nastrouhanou nebo na tenké plátky nakrájenou červenou řepu, promíchejte. V případě potřeby přidejte trochu vody (2-3 lžíce), pokud se vám směs zdá suchá.
- Přilijeme kvas, přidáme koření a česnek.
- Snižte teplotu na minimum a duste dalších 30-40 minut, dokud maso nezměkne a řepa nebude úplně uvařená.
Špundra se podává teplá, obvykle s čerstvým žitným chlebem, domácími krutony nebo vařenými brambory. Výborná je také v kombinaci s kysaným zelím nebo zelným salátem.
Tipy:
- Kvas z červené řepy nenahrazujte běžným octem nebo citronovou šťávou – má zcela jinou chuť.
- Pokud chcete, aby byl pokrm dietnější, použijte kousky masa bez tuku a místo na sádle smažte na rostlinném oleji.
- Pokrm dobře vydrží v lednici 2-3 dny a druhý den je ještě chutnější.
Špundra je víc než jen maso s červenou řepou. Je to celá vrstva ukrajinské historie, chuti a rodinné pohody. Její chuť vás okamžitě přenese do kuchyně vaší babičky, kde se jídlo připravovalo beze spěchu, s láskou a smysluplně. Dejte tomuto pokrmu šanci a možná se stane jedním z vašich nejoblíbenějších.