Špundra – dlouholetý ukrajinský pokrm: recept, který stojí za vyzkoušení

Foto: z otevřených zdrojů

Spundra je víc než jen maso a řepa

Ukrajinské kulinářské dědictví má mnoho pokrmů, které moderní hospodyně objevuje nově. Patří mezi ně i špundra, jedinečný pokrm s masem v řepném kvasu, který pochází z kozáckých dob. A i když se dnes tento recept na stolech tak často neobjevuje, skuteční gurmáni a znalci autentické kuchyně vědí, že si špundra zaslouží své oživení.

Je to pokrm, který je jednoduchý a rozmarný zároveň: šťavnaté maso, voňavá omáčka z řepného kvasu a lehce nakyslá sladká chuť, která pokrmu dodává charakter. Špundra se doslova rozplývá v ústech a je důstojnou ozdobou běžné večeře i slavnostní hostiny. A jak ji správně uvařit, se dozvíte na stránce diana_kulikovska.

Špundra je zmiňována v kulinářských záznamech z 18.-19. století. Oblíbená byla zejména na levobřežní Ukrajině a mezi kozáky. Základem receptu bylo vždy vepřové maso, řepný kvas a červená řepa a také sádlo nebo špek jako zdroj výživy a chuti. Právě řepný kvas dodával pokrmu neobvyklou chuť a dlouhou trvanlivost. Mimochodem, tehdy se špundra dokonce připravovala dopředu a brala se na cesty.

Jedná se o tradiční ukrajinský pokrm, který je v restauracích téměř nemožné sehnat – domácí příprava vám tak umožní dotknout se skutečného gastronomického dědictví. V jeho chuti se snoubí slané, sladké, obyčejné – právě tato vyváženost činí ukrajinskou kuchyni výjimečnou. Je poměrně levné, výživné a vydatné.

Recept

Složení:

  • Vepřové maso 400g
  • Červená řepa 250g
  • Cibule 2 ks
  • Mouka 50 g
  • Sádlo nebo sádlo 2-3 lžíce litry
  • Kvas z červené řepy 400 ml
  • Česnek 2-3 stroužky
  • Sůl
  • Černý pepř
  • Vavřínový list
  • Voňavý pepř
  • Sušený tymián

Příprava:

  1. Na kvas: Oloupejte 2-3 středně velké řepy, nakrájejte je na plátky, zalijte 1 litrem převařené vychlazené vody, přidejte kousek žitného chleba nebo trochu cukru. Přikryjeme gázou a necháme na teplém místě 3-5 dní. Po vykvašení scedíme. Skladujte v chladničce.
  2. Vepřové maso nakrájíme na středně velké kousky, obalíme v mouce a osmažíme na rozehřátém sádle dozlatova. Přendejte do hluboké pánve nebo kotlíku.
  3. Cibuli nakrájejte na půlkolečka, přidejte k masu a společně osmažte doměkka.
  4. Do nádoby přidejte nastrouhanou nebo na tenké plátky nakrájenou červenou řepu, promíchejte. V případě potřeby přidejte trochu vody (2-3 lžíce), pokud se vám směs zdá suchá.
  5. Přilijeme kvas, přidáme koření a česnek.
  6. Snižte teplotu na minimum a duste dalších 30-40 minut, dokud maso nezměkne a řepa nebude úplně uvařená.

Špundra se podává teplá, obvykle s čerstvým žitným chlebem, domácími krutony nebo vařenými brambory. Výborná je také v kombinaci s kysaným zelím nebo zelným salátem.

Tipy:

  • Kvas z červené řepy nenahrazujte běžným octem nebo citronovou šťávou – má zcela jinou chuť.
  • Pokud chcete, aby byl pokrm dietnější, použijte kousky masa bez tuku a místo na sádle smažte na rostlinném oleji.
  • Pokrm dobře vydrží v lednici 2-3 dny a druhý den je ještě chutnější.

Špundra je víc než jen maso s červenou řepou. Je to celá vrstva ukrajinské historie, chuti a rodinné pohody. Její chuť vás okamžitě přenese do kuchyně vaší babičky, kde se jídlo připravovalo beze spěchu, s láskou a smysluplně. Dejte tomuto pokrmu šanci a možná se stane jedním z vašich nejoblíbenějších.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - DOMÁCÍ CUKRÁRNA Miroslava Surmová