Spadané listí se za 14 dní promění ve výživný kompost, pokud znáte několik triků.
Mnoho zahrádkářů si vyrábí domácí kompost, aby ušetřili peníze a vyhnuli se používání chemikálií. Na výsledek však musí čekat roky a někdy se odpad nerozloží a jednoduše se vyhodí. A pak si musí koupit hotovou směs.
Pokud však znáte několik triků, můžete si výživný kompost z listí vyrobit za pouhé 2-4 týdny. Tajemství spočívá ve správném uspořádání vrstev. Pokud vše uděláte správně, složky se rozloží současně a promění se ve vynikající hnojivo.
Jak rychle vyrobit kompost z listí
Pro dosažení dobrých výsledků je důležité zvolit správné místo pro kompostovací jámu. Mělo by být na teplém a suchém místě, ideálně v blízkosti jižního plotu. Směs se doporučuje připravovat v teplém období, tj. od konce května do září. Tak bude proces rozkladu probíhat rychleji.
Důležité je vybrat správné listy, ideálně z třešní, jabloní, švestek, meruněk, javorů, bříz. Nepoužívejte dubové a ořechové – špatně se rozkládají. Je velmi důležité, aby byl veškerý materiál suchý, jinak se příprava protáhne na mnoho měsíců.
Pokud bylo nalezeno optimální místo a dobré materiály, je čas položit směs. Pro rovnoměrný rozklad pokládejte kompost z rychleného listí v takových vrstvách (každou část s listím zalijte teplou vodou):
- Úplně dole – 20 cm silná vrstva tenkých prutů.
- 3 cm úrodné půdy s bakteriemi.
- 2 sáčky listí + 300 g popela +150 g dolomitové moučky.
- 2 cm půdy.
- 2 pytle listí + 20 kg čerstvého plevele+150 g dolomitové moučky.
- 1 cm půdy.
- 2 sáčky listí + 200 g vaječných skořápek+150 g dolomitové mouky.
- Jámu přikryjte silnou dekou a poté fólií s několika otvory. Pro rovnoměrné zahnívání po týdnu promíchejte suchý listový kompost dlouhou tyčí. A po 14-20 dnech by se směs již měla změnit v homogenní hnojivo. K tomu je důležité, aby se uvnitř udržovala teplota kolem 50°.
Ve výsledku můžete z výše uvedených komponentů získat asi 4 pytle živné směsi. Pokud víte, jak vyrobit kompost z listí, můžete po celý rok sbírat spadané a posekané listí na domácí hnojivo.