Co je zdravější: petržel nebo kopr? Odpověď vás překvapí!

Foto: z veřejných zdrojů

Která z těchto oblíbených bylinek je ve skutečnosti zdravější?

Petržel a kopr jsou neodmyslitelnou součástí naší kuchyně, protože dodávají pokrmům chuť a blahodárné účinky. Která z těchto oblíbených bylinek je však ve skutečnosti zdravější? Odpověď vás možná překvapí, protože není tak jednoznačná, jak se zdá. RBC-Ukrajina nám prozradí, které bylinky jsou zdravější – petržel nebo kopr?

Petržel je pokladnicí vitamínů a antioxidantů.

Tato bylina je bohatá na vitamin K, který je důležitý pro srážlivost krve a pevnost kostí, a vitamin C 0, silný antioxidant pro imunitu. Petržel obsahuje také vitamin A pro zrak a pleť, flavonoidy s protizánětlivými účinky, železo a draslík, takže je cenná pro kardiovaskulární systém. Často se používá ke zlepšení trávení a jako přírodní osvěžovač dechu.

Kopr je léčitel s unikátními sloučeninami

Kopr obsahuje také vitaminy A a C, ale jeho zvláštností je přítomnost jedinečných esenciálních olejů, jako je karvon a limonen. Tyto sloučeniny jsou známé pro své antibakteriální a potenciální protirakovinné vlastnosti. Kopr tradičně zlepšuje trávení, uvolňuje křeče, pomáhá při nadýmání břicha a má mírný sedativní účinek. Je také dobrým zdrojem vápníku a manganu, který podporuje pevnost kostí.

Co je tedy zdravější? Odpověď vás překvapí

Obě byliny jsou skutečnými superpotravinami, které si zaslouží být ve vašem jídelníčku. Pokud vezmeme v úvahu obsah některých vitaminů, jako je K a C, na 100 gramů, petržel obvykle vede. Kopr však vyniká svými jedinečnými éterickými oleji, které mu dodávají zvláštní léčivé vlastnosti pro trávení a zklidnění nervového systému.

Podstatné je, že si nekonkurují, ale vzájemně se doplňují. Rozdíl v jejich prospěšnosti nespočívá v tom, která z nich je lepší, ale v tom, které bioaktivní látky potřebujete nejvíce.

Jak je zařadit do svého jídelníčku pro dosažení maximálních přínosů?

Nejlepší strategií je používat obě byliny v každodenním jídelníčku. Přidávejte petržel do salátů, koktejlů, polévek a hlavních jídel. Krásně doplní chuť masových a rybích pokrmů. Kopr se hodí k rybám, bramborám, mléčným výrobkům, vejcím a čerstvým zeleninovým salátům.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - DOMÁCÍ CUKRÁRNA Miroslava Surmová