Domácí doner kebab je příležitost zažít atmosféru orientálního trhu, aniž byste museli opustit kuchyni.
Pokud vám chybí něco obzvlášť chutného, vydatného a zároveň snadného na přípravu, zkuste si doma připravit pravý kuřecí doner kebab – pokrm, který si již dávno získal přízeň gurmánů po celém světě.
Díky marinovanému masu, aromatické česnekové omáčce, čerstvé zelenině a měkkému pita chlebu to není jen pouliční jídlo, ale kompletní večeře pro celou rodinu. Hodí se také na večírek, piknik nebo „líný“ nedělní oběd. Jak uvařit dokonalý doner se dozvíte na stránce iramsfoodstory.
Doner kebab je turecký pokrm z masa, obvykle připravovaný na svislém rožni, nakrájený na tenké plátky a zabalený do pita chleba nebo podávaný s rýží. Doma je to však mnohem jednodušší: lahodnou verzi si můžete připravit na běžné pánvi nebo grilu.
Recept
Složení:
Na marinované kuře
- Vykostěná kuřecí stehna 900 g
- Přírodní jogurt 2 lžíce l
- Rajčatový protlak s pepřem 2 lžíce l
- Med 1 polévková lžíce
- Větvička granátového jablka 1 polévková lžíce
- Citronová šťáva 1 polévková lžíce
- Oregano 1 lžička
- Česnekové koření 1 polévková lžíce
- Cibulové koření 1 polévková lžíce
- Paprika 1 lžička
- Černý pepř 1 lžička
- Mletý kmín 1 lžička
- Sůl
Pro česnekovou omáčku
- Majonéza ½ šálku
- Zakysaná smetana ⅓ šálku
- Česnek 3-4 stroužky
- Česnekové koření 1 polévková lžíce
- Sůl
- Černý pepř
- Voda 2-4 polévkové lžíce
Pro nakládanou cibuli
- Velká červená cibule 1 ks.
- Summah 1 polévková lžíce
- Petržel (nasekaná) 1 polévková lžíce. l
- Olivový olej 2 polévkové lžíce
- Sůl
- Citronová šťáva 1ks.
K podávání
- Lavash nebo pita
- Hlávkový salát
- Rajčata
- Nakládané červené zelí
- Cibule
- Chipsy
Vaření
- Marináda na kuřecí maso. Ve velké míse důkladně promíchejte všechny ingredience na marinádu. Přidejte nakrájené kuře a promíchejte, aby se každý kousek obalil marinádou. Mísu zakryjte a nechte v chladničce alespoň 2 hodiny, nejlépe však přes noc.
- Marinovaná cibule. Smíchejte všechny ingredience – cibuli, sumach, petrželku, olej, sůl a citronovou šťávu. Přikryjte a dejte na 30 minut do lednice, aby se chutě nasákly.
- Česneková omáčka. Všechny ingredience smíchejte v míse. Přidejte trochu vody pro dosažení požadované konzistence – omáčka by měla být krémová, ale ne řídká. Uchovávejte v chladničce až do podávání.
- Vaření kuřete. Rozpalte pánev nebo gril. Přidejte trochu rostlinného oleje. Kuře smažte po částech, aby se pánev nepřeplnila. Smažte dozlatova a do úplného propečení, 5-7 minut z každé strany.
- Ohřejte pitu nebo pitu na suché pánvi nebo opečte.
- Na střed položte salát, trochu nakládaného zelí, plátky rajčat a cibule.
- Přidejte plátky šťavnatého kuřecího masa.
- Pokapejte česnekovou omáčkou.
- Přeložte nebo srolujte a podávejte s křupavými hranolky.
Tipy
- Jogurt v marinádě nejen dodává masu křehkost, ale také pomáhá koření lépe proniknout do masa.
- Nevynechávejte sumac – toto koření dodává masu zvláštní orientální kyselost a osvěžuje jeho chuť.
- Aby byla pita křupavá, postříkejte ji vodou a osmažte na pánvi.
- Pokud chcete snížit množství kalorií, grilujte kuře bez oleje nebo ho pečte v troubě při 200 °C asi 15-20 minut.
Domácí doner kebab je příležitostí, jak pocítit atmosféru orientálního trhu, aniž byste museli opustit kuchyni. Stačí jednoduchá sada ingrediencí, pár koření a vaše rodina nebo hosté řeknou „Wow!“.